6.1 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialCine cade victimă traficului de persoane

Cine cade victimă traficului de persoane

România este una dintre principalele surse pentru traficul de fiinţe umane în Europa. În premieră, un român a fost condamnat în Marea Britanie la 21 de ani de închisoare pentru această infracţiune. România Liberă vă prezintă profilul victimelor traficului de persoane de la noi din ţară.

 

Majoritatea celor care cad victime traficului de persoane provin din mediul rural, au vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, au absolvit în jur de opt clase, nu au un loc de muncă stabil şi fac parte din familii sărace şi dezorganizate, potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP). Femeile sunt exploatate cu precădere sexual (74%) şi reprezintă categoria cea mai vulnerabilă. În primul semestru al anului trecut, din 211 victime înregistrate, 55% au fost femei, iar dintre acestea, 99 au fost minore. Aproape 60% din femeile traficate sexual provin din mici localităţi din judeţele Dolj, Argeş, Timiş, Bistriţa-Năsăud şi Bihor. Cea mai utilizată metodă de exploatare a bărbaţilor este munca forţată în agricultură şi în construcţii. Majoritatea (83%) sunt adulţi şi provin din judeţe din vestul şi nord-vestul ţării. 20% din bărbaţi au fost obligaţi să cerşească, 11% au fost obligaţi să se prostitueze, iar 3% au fost victimele pornografiei pe internet, arată raportul.

Reprezentanţii ANITP avertizează că cel mai îngrijorător fenomen se înregistrează în cazul copiilor, unde în 2010 a existat o creştere semnificativă a numărului de victime.

Traficul de copii, în creştere

Ofiţerii Ministerului de Interne afirmă că aceşti minori provin din familii cu venituri de subzistenţă, au un nivel de şcolarizare minim, sunt victime ale violenţei domestice sau fac parte din familii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Majoritatea minorilor sunt folosiţi de către traficanţi în prostituţie şi cerşetorie. Potrivit poliţiei britanice, care a organizat o operaţiune de amploare împotriva cerşetoriei la Londra, copiii sunt vânduţi reţelelor de traficanţi cu 19.000 de euro, în medie, şi produc peste 100.000 de euro pe an din cerşetorie şi furtişaguri.

Cum sunt recrutate victimele

În ultimii ani, traficanţii de persoane îşi recrutau victimele prin intermediul anunţurilor în presă: „Firmă serioasă oferim locuri de muncă în Spania…”. În ultimul său raport, reprezentanţii ANITP afirmă că anul trecut în 82% din cazuri recrutarea victimelor s-a făcut prin abordare directă şi convingerea acestora să accepte o slujbă tentantă în străinătate. Recrutarea prin promisiuni false este cea mai des întâlnită metodă. Când ajung în străinătate şi realizează că au fost minţite, victimelor le este aproape imposibil să scape. „Traficanţii folosesc metode de control extrem de brutale faţă de victime: abuz sexual, bătăi, intimidări şi ameninţări directe sau orientate către familiile victimelor, înfometare, exploatare până la epuizare şi permanenta amăgire a acestora cu promisiuni de plată şi de lăsare în libertate, pentru a le forţa să se supună ordinelor lor”, se arată în raportul ANITP.

Italia, Spania, Germania, Grecia şi Marea Britanie sunt ţările în care traficanţii români de persoane îşi exploatează victimele .

Cele mai citite

Data exactă de lansare a sezonului 3 din „Squid Game” ar putea fi divulgată de Netflix

Sezonul 3 al serialului „Squid Game” pare să aibă o dată exactă de lansare, posibil dezvăluită accidental de Netflix. Deși compania a anunțat oficial...

Denis Ciobotariu a semnat un contract până în 2028 cu Rapid

Denis Ciobotariu, fundaș central de 26 de ani, a semnat un contract cu Rapid București, valabil până în vara anului 2028. Denis Ciobotariu a venit...

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital joi, după finalizarea "cu succes" a intervenţiei de ablaţie a prostatei, a anunţat biroul premierului,...
Ultima oră
Pe aceeași temă