„Regele” romilor Florin Cioabă, care a murit sâmbătă la 58 de ani, s-a făcut remarcat prin demersuri pentru şcolarizarea membrilor comunităţii şi „pionieratul”, cel puţin declarativ, în schimbarea tradiţiei căsătoriilor la vârste fragede, dar şi prin prietenia cu familia preşedintelui Băsescu, potrivit Mediafax.
Florin Tănase Cioabă (58 de ani), singurul băiat al lui Ion Cioabă, bulibaşă al romilor din România, care s-a autoproclamat „rege internaţional al ţiganilor” în 1992, a devenit, la rândul său, „rege al ţiganilor de pretutindeni” în 1997, după moartea lui Ion, tot în urma unui infarct.
Florin Cioabă a moştenit titlul de la tatăl său, iar ceremonia de încoronare a fost celebrată în ritul penticostal, deoarece în 1996 întreaga familie Cioabă a renunţat la legea ţigănească şi s-a pocăit, trecând la cultul penticostal. De altfel, Florin Cioabă a absolvit Seminarul Biblic „Betania” din Sibiu şi a devenit predicator pentru mai mulţi enoriaşi la o biserică din apropierea casei sale, în cartierul Turnişor, din municipiu.
Florin Cioabă s-a născut în 17 noiembrie 1954 şi s-a căsătorit, conform tradiţiilor etniei, la vârsta de 14 ani, cu Marica, având împreună patru copii – doi băieţi şi două fete.
Autointitulat rege al romilor, Cioabă a militat pentru trimiterea copiilor la şcoală, nepotul său, fiul lui Dorin, fiind un elev apreciat la Liceul de Artă din Sibiu şi cel care a realizat conceptul grafic al păpuşilor ţigăneşti.
În 2003, familia Cioabă a fost implicată într-un scandal cu ecouri internaţionale şi implicaţii asupra imaginii României, după ce Florin Cioabă şi-a măritat fiica, pe Ana-Maria, atunci în vârstă de 12 ani, cu Mihai Biriţă, în vârstă de 15 ani. La acea vreme, baroneasa Emma Nicholson (raportor al Uniunii Europene pentru România) şi Consiliul European au acuzat statul român de încălcare a legislaţiei româneşti şi a normelor internaţionale, pentru că ambii miri erau minori.
În urma unei anchete a Direcţiei pentru Protecţia Copilului Sibiu, s-a luat decizia ca cei doi „soţi” să locuiască separat şi să înceteze orice relaţie maritală până când vor împlini vârsta majoratului, iar Florin Cioabă a respectat această hotărâre. Doi ani mai târziu, Florin Cioabă declara că începe o luptă grea pentru a schimba una dintre cele mai înrădăcinate tradiţii ale romilor, respectiv căsătoria copiilor de la vârste fragede.
De-a lungul anilor, Florin Cioabă a încercat să aplaneze unele conflicte care au apărut între etnicii romi şi autorităţi, cel mai recent fiind cel dintre primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, şi romii din oraş.
În 8 aprilie 2013, Florin Cioabă a devenit preşedinte al International Romani Union (IRA), la un congres internaţional organizat la Sibiu, la care a fost prezentă şi fiica preşedintelui României, europarlamentarul Elena Băsescu.
De altfel, relaţiile de amiciţie dintre familia preşedintelui României, Traian Băsescu şi familia autointitulatului rege al romilor, Florin Cioabă, este una binecunoscută.
În toamna anului 2009, preşedintele Traian Băsescu a participat la Festivalul romilor de la Costeşti, alături de Cioabă, şi de mai mulţi romi care au susţinut un spectacol de muzică şi dansuri ţigăneşti.
Maria Băsescu, soţia preşedintelui, s-a îmbrăcat, atunci, cu o fustă ţigănească şi şi-a pus pe umăr un batic colorat, primite de la Luminiţa Cioabă. Maria Băsescu a primit de la un lider al romilor o mahmudea, „ca să-i poarte noroc”, fiind, totodată, asaltată de zeci de femei care au îmbrăţişat-o şi au pupat-o. La rândul său, şeful statului a primit o serie de cadouri de la Florin Cioabă, cu care a şi discutat, de altfel, timp de câteva minute, în cortul pe care acesta îl avea amenajat pe dealul pe care are loc festivalul romilor şi unde preşedintele a mers pe jos prin mulţime, fiind asaltat de romi.
Atât Băsescu, cât şi Cioabă s-au adresat mulţimii, regele romilor mulţumindu-i preşedintelui pentru prezenţa sa la această sărbătoare. Cioabă a spus că în cei 40 de ani, de când se desfăşoară festivalul de la Costeşti, Traian Băsescu este primul preşedinte care vine la această sărbătoare. Cioabă le-a spus romilor că acest lucru demonstreză că Traian Băsescu „este un preşedinte alături de popor, care nu îi discriminează pe romi”.
La rândul său, Traian Băsescu le-a spus celor aproximativ cinci mii de persoane adunate pe dealul de la Costeşti că romii trebuie să îşi trimită copiii la şcoală şi să aibă curajul să îşi declare etnia, în condiţiile în care la ultimul recensământ au fost înregistraţi mai puţini romi decât există în realitate. La final, şeful statului a mâncat alături de Florin Cioabă, la o masă întinsă lângă cortul acestuia.
După o lună de zile, autointitulatul rege al romilor, Florin Cioabă, declara că este posibil ca peste 10-15 ani România să fie condusă de un preşedinte de etnie romă, afirmând, de asemenea, că el îl susţine pe Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale din acel an.
În 2012, familia regelui Cioabă a fost prezentă la nunta fiicei preşedintelui, Elena Băsescu, mireasa primind din partea familiei Cioabă o salbă de aur şi o păpuşă îmbrăcată în straie ţigăneşti. Dorin Cioabă, fiul lui Florin Cioabă, a postat atunci pe pagina sa de Facebook fotografii de la nunta Elenei Băsescu. Într-una dintre imagini, Dorin Cioabă stă la masă alături de tatăl său, Florin Cioabă, şi de preşedintele Traian Băsescu.
Marţi, 13 iulie, fiul lui Florin Cioabă, Dorin, a anunţat că tatăl său este internat în stare gravă în Antalya, după ce a suferit un preinfarct. Familia Cioabă se afla în vacanţă în Turcia.
Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, a plecat miercuri noapte spre Antalya, la rugămintea preşedintelui Traian Băsescu. Ulterior, la întoarcerea în ţară, medicul Brădişteanu declara că a mers la rugămintea lui Traian Băsescu în Turcia pentru a evalua starea lui Florin Cioabă. Brădişteanu a precizat că familia lui Florin Cioabă a suportat costurile deplasării.
Aflat în stare foarte gravă, fiind în comă indusă şi conectat la aparate, Florin Cioabă nu a putut fi transportat în ţară, aşa cum şi-ar fi dorit familia.
Vineri, Cioabă a fost mutat de la spitalul Anadolu din Antalya la spitalul Akdeniz Üniversitesi din aceeaşi provincie a Turciei, unde a i-a fost montat un dispozitiv de asistare circulatorie, care să-i ajute inima să pompeze sânge. Intervenţia chirurgicală s-a încheiat după patru ore, surse apropiate familiei spunând că aceasta a fost un succes, deşi era extrem de riscantă.
Sâmbătă, fiului lui Florin Cioabă, Dorin, declara că tatăl tatăl său a ieşit din comă, este în stare stabilă şi se reface după intervenţia de vineri.
Duminică însă, „regele” romilor a încetat din viaţă, la ora 11.10, în urma unui stop cardio-respirator.
Cel mai probabil, urmaşul la „tronul” lui Florin Cioabă va fi fiul său cel mare, Dorin Cioabă, cel care a stat tot timpul alături de tatăl său. Pot apărea, însă, surprize, deoarece în cadrul comunităţii se vorbeşte şi despre şansele pe care le-ar avea fiul cel mic al familie Cioabă, Daniel. Potrivit unui lider al ţiganilor din Sibiu, totuşi Dorin se bucură de cea mai mare încredere în rândul etniei.