2.4 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialChiriile in blocurile ceausiste raman "la liber"

Chiriile in blocurile ceausiste raman „la liber”

Guvernul vrea sa aprobe un "Cod al bunelor maniere" in blocuri si sa defineasca mai bine raporturile dintre proprietari si chiriasi. Pachetul legilor locuirii, care va guverna viata celor peste 10 milioane de oameni de la bloc, a fost elaborat de Ministerul Lucrarilor Publice si Locuintelor, cu sprijinul unui consultant austriac. Potrivit proiectului Legii chiriilor, aflat in pachet, nivelul chiriilor pentru locuintele construite cu subventii de la stat va fi fixat de primarii. Ministrul Laszlo Borbely ne-a asigurat ca pentru apartamentele ceausiste nu va fi valabila aceasta regula. O varianta de lucru a Legii chiriilor, elaborata cu sprijinul consultantului austriac – si ajunsa in posesia "Romaniei libere" – , recomanda ca in categoria locuintelor subventionate sa intre toate locuintele construite inainte de 1990. In pachetul de legi se regasesc si reguli care ii obliga pe romani sa-si repare blocurile. "La noi trebuie sa se sparga odata buba celor care spun ca n-au bani sa-si intretina blocurile. In tari cu democratie avansata precum Austria si Olanda, daca primaria te someaza de trei ori sa repari acoperisul blocului si nu l-ai reparat, te expropriaza. Discutiile populiste nu mai tin nici la noi, pentru ca blocurile se degradeaza", a aratat Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari "Habitat".

 

» O varianta de lucru a Legii chiriilor, elaborata cu sprijinul consultantului austriac, recomanda ca in categoria locuintelor subventionate sa intre toate locuintele construite inainte
de 1990.

Nivelul chiriilor aplicabile
apartamentelor din blocurile construite cu subventii de la stat va fi stabilit de primarii, in baza recomandarilor unor "observatoare teritoriale ale chiriilor", prevede proiectul Legii chiriei, inclus in pachetul mentionat, alaturi de Legea privind statutul coproprietatii si de Legea locuintei. "Observatoarele" vor recolta informatii despre chiriile practicate in zonele lor de actiune, pe tipuri de locuinte. "Pentru locuintele care au fost realizate beneficiind total sau partial de subventii publice, independent de faptul ca se aflau sau se afla in proprietate publica sau privata, nivelul chiriei nu poate depasi nivelul chiriei de referinta din localitatea respectiva, stabilit de autoritatea locala pe baza listei chiriilor", se arata in proiectul Legii chiriilor. In categoria locuintelor subventionate intra: locuintele pentru care tinerii au primit o subventie de 20% din pretul de cumparare, precum si cele care au beneficiat de fonduri pentru reabilitare. "Nu este vorba de a se interveni la chirii in cazul in care locuinta este proprietate privata", ne-a declarat ministrul de resort, Laszlo Borbely.

Sugestiile austriecilor, adaptate la realitatile noastre
O varianta de lucru a Legii chiriilor, elaborata cu sprijinul consultantului austriac – si ajunsa in posesia "Romaniei libere" –, recomanda ca in categoria locuintelor subventionate sa intre toate locuintele construite inainte de 1990, pe principiul ca "privatizarea unei mari parti a fondului de locuinte a transferat un urias capital in mainile populatiei. Acest transfer este considerat o oportunitate substantiala. Dar trebuie asigurat un echilibru intre avantajul economic al norocosilor proprietari si dezavantajele noilor clienti care intra pe piata chiriilor. De aceea se face propunerea ca toate locuintele construite inainte de 1990 si vandute ocupantilor sa fie considerate subventionate. In acest fel, se poate institui o modalitate liberala de control al chiriei".

Insa, acum, ministrul Borbely da asigurari ferme ca acest lucru nu se poate intampla: "Nici vorba de asa ceva!". Domnia sa respinge si posibilitatea ca un chirias sa poata fi transferat de la un proprietar la altul, in cazul vanzarii apartamentului aflat in folosinta chiriasului. Ideea "mostenirii" chiriasului s-a evidentiat in timpul definitivarii variantei finale a proiectului de lege, cand s-a pus problema mentinerii contractului de inchiriere "chiar si o data cu schimbarea proprietarului-locator".

In conditiile in care proiectul Legii chiriilor va fi publicat pe site-ul Internet al ministerului de resort abia saptamana viitoare, continutul lui exact ramane deocamdata o necunoscuta. Cateva repere certe ale acestui proiect ne-au fost oferite totusi ieri de catre oficialii MDLPL. Astfel, durata contractului de inchiriere va fi de minimum un an, iar acesta se va putea rezilia fie la initiativa proprietarului, cu un preaviz de 6 luni, fie la initiativa chiriasului, cu un preaviz de 3 luni. In alta ordine de idei, autoritatile locale vor realiza baze de date cu locuintele inchiriate, prin intermediul autoritatilor fiscale teritoriale.

Cod al bunelor maniere in blocuri
In pachetul de legi ale locuirii se regasesc si dispozitii care guverneaza viata in comun din blocurile romanesti. De pilda, Legea privind statutul coproprietatii intareste ideea ca proprietatea impune nu numai drepturi, ci si obligatii legate de conservarea functionala a imobilului, de asigurarea unui standard ridicat al calitatii vietii si de asigurarea eficientei energetice. Aceste obligatii vor fi cuprinse intr-un "regulament al coproprietatii", un fel de cod al bunelor maniere in blocuri, care trebuie semnat de catre toti coproprietarii. In acest cod se vor regasi "regulile si conditiile de folosinta a partilor comune ale imobilului si normele de conduita dintre coproprietari". Totodata, legea in cauza stabileste regulile lichidarii coproprietatii in cazul distrugerii partiale sau totale a acesteia, precum si pe cele legate de expropriere. Pentru reabilitarea blocurilor va fi nevoie de votul a doua treimi dintre membrii asociatiei de proprietari, regula aplicabila si in cazul mansardarii, unde trebuie obtinut insa si acordul locatarilor de la ultimul etaj.

Guvernator de cartier

"La noile legi s-a lucrat mult, iar ministrul Borbely este singurul care face ceva in acest domeniu al locuirii. In primul rand, la noi trebuie sa se sparga odata buba celor care spun ca n-au bani sa-si intretina blocurile. Protectia sociala este una, iar obligatiile de proprietar sunt altele. In tari cu democratie avansata precum Austria si Olanda, daca primaria te someaza de trei ori sa repari acoperisul blocului si nu l-ai reparat, te expropriaza. Discutiile populiste nu mai tin nici la noi, pentru ca fondul locativ se degradeaza", ne-a declarat Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari "Habitat". Domnia sa a apreciat ca noile legi permit angajarea unor administratori profesionisti de blocuri, un fel de "guvernatori" de cartiere: "Angajand administratori pe cartiere, costurile cu administrarea s-ar reduce si, in plus, s-ar putea accesa fonduri structurale. La 20.000 de locuitori pot fi aprobate proiecte pentru dezvoltarea urbana durabila".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă