0.4 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialUPDATE. Cetăţeni români şi coreeni, reţinuţi pentru evaziune şi spălare de bani,...

UPDATE. Cetăţeni români şi coreeni, reţinuţi pentru evaziune şi spălare de bani, într-un dosar cu prejudiciul de peste 2,2 milioane euro

UPDATE. Procurorii constănțeni spun că  în acest caz sunt vizați alți doi cetățeni coreeni, care sunt dați dispăruți, cel mai probabil ei părăsind țara. În acest dosar sunt inculpate și 19 persoane juridice.

Potrivit Parchetului Constanța, inculpații au folosit firme ”fantomă” subcontractoare, ale căror sedii nu au putut fi identificate pentru controale fiscale și care după acumularea de datorii fiscale au fost înstrăinate către diferite persoane prin cesiune, cu tot cu datorii. Astfel, inculpaţii au beneficiat în mod fictiv de bunuri sau servicii, iar prin evidenţierea în actele contabile a unor cheltuieli nereale au ajuns să înregistreze pierderi fiscale şi s-au sustras de la plata impozitelor şi taxelor către bugetul de stat, provocând un prejudiciu total de circa 9.341.671 de lei, aferent anilor 2012 şi 2013.

”Au rezultat date potrivit cărora inculpaţii ar fi evidenţiat în actele contabile operaţiuni comerciale care, în cea mai mare parte, erau fictive, de regulă societăţile comerciale beneficiare de bunuri sau servicii fabricând documentele fiscale, care erau apoi contabilizate, toate aceste acţiuni fiind comise în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale, constând în TVA şi impozit pe profit. Operaţiunile aveau la bază facturi fiscale cu valori totale până în 5.000 de lei şi erau însoţite de chitanţe în numerar de aceeaşi valoare, pentru a ocoli operaţiunile efectuate prin instrumente bancare. Aprovizionările fictive se făceau, conform explicaţilor date de către administratorii societăţilor beneficiare, fie de la comercianţi care soseau la poarta şantierului naval din Mangalia, fie de la târgul săptămânal din localitatea General Scărişoreanu, fie de la «piaţa de la ruşi» din Mangalia, din zona stadionului sau din alte judeţe, în locurile respective manipulându-se cantităţi mari de mărfuri şi materiale, de ordinul sutelor şi miilor de kilograme, bucăţi sau litri şi greu de controlat fiscal”, arată procurorii constănțeni, citați de Mediafax.

Zece persoane, cetățeni români și germani au fost reținuți într-un dosar de spălare de bani, într-un dosar cu prejudiciul de peste 2,2 milioane euro, informează Poliția de Frontieră.

”Ofiţeri specializaţi ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, în colaborare cu poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, cu sprijinul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, au finalizat cercetările într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, în care sunt inculpate 32 de persoane juridice şi fizice care au prejudiciat statul român cu peste 2,2 milioane de euro.

În cursul zilei de, 23.09.2014, în judeţul Constanţa, au fost puse în aplicare mai multe mandate de aducere şi, în urma audierilor, pe numele a 10 persoane, cetăţeni români şi coreeni, au fost emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de astăzi cei în cauză să fie prezentaţi instanţei, cu propunere de arestare preventivă”, informează Poliția de Frontieră într-un comunicat de presă.

Din cercetările efectuate de poliţiştii de frontieră, sub coordonarea procurorului de caz, a rezultat că mai mulţi cetăţeni români şi coreeni au înfiinţat firme „fantomă” prin care subcontractau lucrări de construcţii nave şi, ulterior, prin emiterea unor documente fictive, au prejudiciat bugetul statului cu peste 9,5 milioane lei, prin eludarea legislaţiei fiscale.

Cercetările continuă în vederea depistării tuturor persoanelor implicate şi stabilirii întregii activităţi infracţionale. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă