0.4 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialCercetatori alungati de pe Grindul Lupilor

Cercetatori alungati de pe Grindul Lupilor

» Ornitologii romani si straini care monitorizeaza pasarile salbatice din Delta Dunarii nu-si mai pot continua studiile pe Grindul Lupilor incepand din aceasta luna.

» In urma dezvaluirilor privind o serie de abuzuri ale autoritatilor de mediu, cercetatorii au fost invitati sa stea in corturi daca vor sa-si continue activitatea.

» Invitatia a fost facuta chiar de catre guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), Paul Cononov.

De mai multi ani, ornitologii din Romania si din 24 de tari deruleaza programe de cercetare pe Grindul Lupilor privind pasarile salbatice periclitate. Acestia ne-au semnalat ilegalitatile comise de actuala conducere a ARBDD. Astfel, am aflat ca Ministerul Mediului a investit pe acest grind doua milioane de euro pentru a apara de inundatii o cabana destinata cercetatorilor, Cabana Cocorilor, care a fost transformata, intre timp, in cabana de protocol. La scurt timp de la realizarea acestei investitii, digul s-a surpat pentru ca nu a fost realizat conform proiectului, iar Ministerul Mediului urmeaza sa cheltuiasca inca un milion de euro pentru refacerea lui. Ornitologii au mai sesizat ca realizarea digului a avut si continua sa aiba consecinte ecologice dezastruoase asupra zonei strict protejate Grindul Lupilor, care se intinde pe 2.075 hectare.

 

Pentru a inalta un dig pe o lungime de cinci kilometri, firma IFCO din Constanta a amenajat un drum prin inima acestei rezervatii, pe care, timp de mai bine de un an, zeci de autocamioane de mare capacitate au transportat cantitati foarte mari de piatra. Drumul este utilizat acum de braconieri pentru acces in inima habitatului unor pasari foarte rare cum sunt gasca cu gat rosu si pelicanul cret. Firma IFCO Constanta a realizat si o organizare de santier formata dintr-un cheu de acostare a navelor, doua imobile si mai multe ambarcatiuni. Respectivele dotari nu au fost dezafectate dupa terminarea investitiei de catre ARBDD, ci au fost vandute unei persoane fizice care sustine ca face monitorizari ornitologice. Ornitologii de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii (INCDDD) spun insa ca imobilele si ambarcatiunile ar fi utilizate pentru activitati turistice. ARBDD nu a emis insa autorizatie nici pentru activitati ornitologice, nici pentru turism pentru fosta organizare de santier IFCO.

 

Dupa toate aceste dezvaluiri, pe 27 august, guvernatorul ARBDD, Paul Cononov, a trimis o adresa catre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii, in care precizeaza ca "in perioada septembrie-primavara anului viitor nu mai poate fi utilizat de catre cercetatori Centrul ornitologic de monitorizare si de inelari Cocorul de pe Grindul Lupilor, pentru ca respectivul centru intra in reparatii". Ornitologii spun insa ca repararea Cabanei Cocorul este un pretext pentru a fi alungati din zona de protocol.

Potrivit acestora, zi de zi in acest imobil sunt gazduite persoane trimise in zona de guvernatorul Cononov si de alti sefi din Ministerul Mediului. Guvernatorul Paul Cononov a recunoscut ca, "desi nu exista fonduri bugetare pentru derularea unei investitii la Cabana Cocoru, Ministerul Mediului va aloca banii necesari modernizarilor. Am comunicat Institutului Delta Dunarii ca, pe perioada reparatiilor, ornitologilor nu le este interzis accesul in zona, dar nu vor fi cazati in cabana. Ei vor putea sta in corturi pentru a continua cercetarile asupra pasarilor periclitate si sa face inelari".

» Bani de la Banca Mondiala
Cabana Cocorul a intrat in patrimoniul ARBDD in 1995, fiind preluata de la Romsilva, care a avut pe Grindul Lupilor o plantatie experimentala de pini. Dupa preluarea imobilului, fostul guvernator al Deltei Eugen Tarhon a convins Banca Mondiala sa investeasca in respectiva cabana 46.000 de dolari si, astfel, s-a constituit drept "centru ornitologic pentru monitorizare si inelare".

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii, in parteneriat cu ARBDD si cu alte institute cu preocupari ornitolgice din 24 de tari, deruleaza la acest centru, de mai bine de un deceniu, cercetari in privinta pasarilor salbatice periclitate cum ar fi pelicanul cret si gasca cu gat rosu. In urma inelarilor masive la astfel de pasari, cercetatorii romani si straini au putut monitoriza traseele de migratie a pasarilor salbatice care cuibaresc sau ierneaza in Delta.

Cele mai citite

Conceicao vs. Conceicao! Tatăl și fiul, adversari în Supercupa Italiei

Sergio Conceicao, noul antrenor al lui AC Milan, va avea un debut special pe banca „diavolilor”, conducându-și echipa într-un meci împotriva lui Juventus Torino,...

Sir Gareth Southgate. Fostul selecționer al Angliei, inclus într-o galerie selectă!

Antrenorul care a condus naționala Angliei în două finale de Campionat European a primit titlul de Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic. Unul dintre cei mai...

Extragere LOTO 6/49. Numere extrase la tragerile speciale de Anul Nou

Pe 31 decembrie 2024, Loteria Română a organizat tradiționalele trageri speciale de Anul Nou, oferind participanților o șansă dublă de câștig la jocurile LOTO...
Ultima oră
Pe aceeași temă