4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCel mai mare spital din zona Moldovei va putea fi funcţional peste...

Cel mai mare spital din zona Moldovei va putea fi funcţional peste 6 ani. Costurile totale pentru construcție se vor ridica la 200 de milioane de euro

Cel mai mare spital din zona Moldovei, Spitalul Regional de Urgenţe Iaşi, ar putea fi funcţional peste 6 ani, în 2023, pentru acesta fiind nevoie de circa 200 de milioane de euro. Potrivit Mediafax, reprezentanții BEI şi ai MS au discutat primele detalii la Iași, marți.

După 4 amplasamente discutate, s-a stabilit că Spitalul Regional de Urgenţe se va construi în zona în zona Moara de Vânt, pe o suprafaţă de 12 ha. Marţi, la Iaşi au fost prezenţi reprezentanţi ai Băncii Europene de Investiţii şi ai Ministerului Sănătăţii pentru a pune la punct detaliile privind construcţia viitoarei unităţi medicale, tot demersul urmând să depindă de un raport al unui consultat ce urmează să fie angajat de către Banca Europeană.

„Consultantul va fi angajat în luna mai, în iunie va da primul document, în septembrie vom avea un plan funcţional provizoriu, în decembrie putem discuta despre studiul de fezabilitatel. Anul viitor, în luna martie vom avea o aplicaţie pentru accesarea fondurilor europene. Sunt estimări că în semestrul al doilea al anului 2022 spitalul va fi gata, urmând ca toate punerile în folosinţă să se încheie nu mai târziu de primul semestru al lui 2023”, a declarat presei, marţi, la Iaşi, Cristian Grasu, secretar de stat în ministerul Sănătăţii.

„În momentul faţă este prematur să discutăm despre un număr estimat de paturi. Orientativ, între 800 şi 1.000 de paturi, oriunde se poate situa această nevoie”, a explicat Cristian Grasu.

Costurile Spitalului Regional de Urgenţă de la Iaşi ar putea ajunge la 200 de milioane de euro. Un sfert din această sumă va fi asigurată de către Comisia Europeană prin POR, restul ar putea veni de la Banca Europeană de Investiţii, prin Guvernul României. Alte cheltuieli vor fi realizate de autorităţile locale, care vor trebui, spre exemplu să asigure căile de acces către viitorul spital.

„Vom avea un plan al căilor de acces şi al decongestionării zonei, vom avea de la zona Rosetti, centura uşoară spre Voineşti Leţcani, preluarea pacienţilor din zona Botoşani şi din Suceava pe europeanul 25 şi preluarea pacienţilor din zona Vaslui Focşani, Bârlad pe centura mare”, a declarat Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi după discuţiile cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ai Băncii Europene pentru Investiţii.

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a declarat, la rândul său, că prezenţa Spitalului Regional de Urgenţă „va reconfigura sistemul de sănătate publică”.

„Graficul este unul destul de larg, sunt aproape 5 ani de zile, dar nu este uşor să o iei aproape de la capăt cu sistemul de sănătate publică pentru că prezenţa Spitalului Regional de Urgenţă la Iaşi va reconfigura sistemul de sănătate publică”, a explicat Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă