15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCe CV are Dacian Cioloș, premierul desemnat al României

Ce CV are Dacian Cioloș, premierul desemnat al României

Fostul comisar european Dacian Cioloș a fost desemnat, marți seară, în funcția de premier, a anunțat președintele Klaus Iohannis. 

Dacian Cioloș este inginer agronom. Demnitarul a urrmat cursurile Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj (1989-1994) și a obținut diploma de inginer horticultor. Ulterior, a urmat studii de agronomie aprofundată, specializarea „Sisteme de producție și Dezvoltare rurală” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAR) din Rennes, Franța, beneficiind de o bursă guvernamentală franceză (1995-1996) și un master științific (DEA) în „Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare și rurale” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAM) și Université Montpellier I (1996-1997).

Citește și: Se conturează un guvern de tehnocrați. Care este propunerea lui Iohannis (surse)

Dacian Cioloș nu a făcut parte din niciun partid și a ocupat puține funcții politice. Acesta a devenit comisar pentru Agricultură in 2009, ducându-și mandatul la bun sfârșit, până in noiembrie 2014, cand noua Comisie Europeana si-a preluat atributiile.

Dacian Ciolos a devenit comisar pentru Agricultura in 2009, ducându-și mandatul la bun sfârșit, până în noiembrie 2014, când noua Comisie Europeană și-a preluat atribuțiile.

De asemenea, Cioloș a fost ministrul Agriculturii din octombrie 2007 până în decembrie 2008 (guvern Tariceanu), însă și-a păstrat reputația de tehnocrat. 

Anterior funcțiilor din Ministerul Agriculturii, între 2002 si 2003, a lucrat pentru Delegația Comisiei Europene în Romania, pregătind implementarea SAPARD în România. 

Citește și: Ce CV are Liviu Voinea, propunerea PSD pentru funcția de prim-ministru

Munca lui Cioloş a fost apreciată și de oficialii europeni, astfel că la 1 iulie 2015 a fost numic în postul de consilier special al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Președintele Klaus Iohannis va anunța, marți, la ora 17.00 care este propunerea lui pentru funcția de prim-ministru. 

 

 

 

Cele mai citite

Banca Națională a Republicii Moldova menține rata dobânzii la 3,60% pentru a treia oară consecutiv

Banca Națională a Republicii Moldova a decis menținerea ratei dobânzii de bază la 3,60% pentru a treia oară consecutiv, a anunțat joi Biroul de...

Momente grele pentru Duckadam! „Eroul de la Sevilla” a intrat în operație pe cord deschis

Fostul mare goalkeeper Helmut Duckadam, legendarul erou al Stelei din Liga Campionilor, traversează un moment extrem de complicat din punct de vedere medical. Helmut Duckadam...

Lumina speranței în întuneric: Nevăzătorii cer Guvernului să-i privească în ochi

Nevăzătorii sunt revoltați că noua Lege a pensiilor le ia până la 80% din venituri Nevăzătorii protestează împotriva reducerii pensiilor cu până la 80%, cauzată...
Ultima oră
Pe aceeași temă