9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialCe caută Turcescu în filmul despre moartea procurorului Panait

Ce caută Turcescu în filmul despre moartea procurorului Panait

Recent deconspiratul „locotenent-colonel acoperit” Robert Turcescu apare în teaserul filmului „De ce eu? aka Cristian” al lui Tudor Giurgiu, publicat de regizor pe blogul său și pe pagina de Facebook a filmului. 

M-am întors pe blog. Back to online. N-am mai scris demult, a fost un an greu, am filmat în iarnă la lung-metraj, apoi am plecat din țară 2 luni în SUA la o bursă, a venit TIFF-ul, montajul filmului, vacanța și uite-așa am ajuns în septembrie. Am terminat un prim trailer pentru film, de fapt e un fel de teaser care să vă facă curioși pe mai departe. Altfel, sper sa-l vedem curînd pe marile ecrane. Sa nu mă-ntrebați cînd va fi gata, că nici eu nu știu”, a scris Tudor Giurgiu pe blog.

Citește și: Tudor Giurgiu: M-aş bucura ca filmul "Cristian" să redeschidă cazul procurorului Panait

Regizorul Tudor Giurgiu a declarat pentru România liberă că în viitoarea sa peliculă ”De ce eu?/ Cristian”, film despre moartea suspectă a procurorului Panait, printre actori se numără și jurnalistul Robert Turcescu. „L-am invitat să apară în film as himself. Să joace rolul realizatorului TV Robert Turcescu, gazda unui talk show. A avut un rol mic. Nu pot decât să spun că a fost extrem de serios și de „profi”. Nu a fost nevoie decât de o oră de filmare.” 

În iunie, regizorul spunea că a studiat dosarul privind cazul procurorului Cristian Panait și s-a întâlnit cu mulţi din apropiaţii acestuia. „A durat foarte mult şi lumea cred că trebuie să înţeleagă bine că e un film de ficţiune, el nu este un film documentar. (…) este un film despre un procuror aflat în faţa unei decizii importante, cum să joace o carte importantă, să dea o soluţie aşa cum i se impune, aşa cum se doreşte, undeva în sferele de sus ale puterii, sau să dea o soluţie pe un dosar aşa cum îi dictează profesia şi normele morale ale meseriei. Asta e dilema morală a filmului”, a afirmat Giurgiu.

Citește și: Ce-i leagă pe Năstase&Ponta: firul invizibil al ruşinii?

În 10 aprilie 2002, procurorul Cristian Panait, în vârstă de 29 de ani, s-a aruncat de la etajul doi al imobilului în care locuia. În 11 aprilie 2002, procurorul Panait a murit la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde a fost internat după ce s-a aruncat de la etaj. A doua zi, Parchetul instanţei supreme avansa ipoteza sinuciderii procurorului Panait, precizând că „decesul a survenit din cauza leziunilor grave suferite prin cădere de la înălţime, pe fondul unui episod suicidar”. 

Procurorul Cristian Panait a fost anchetatorul care a organizat percheziţionarea domiciliului procurorului orădean Alexandru Lele – deferit justiţiei pentru corupţie – în după-amiaza zilei de 27 martie 2002. Lele a fost procurorul care l-a arestat pe Adrian Tarau, fiul fostului prefect PSD de Bihor, Aurel Tarau, pentru complicitate la contrabandă cu produse petroliere.

Citește și: Exceptiile – motiv de amanare in dosarul procurorului Alexandru Lele

La scurt timp, procurorul Alexandru Lele a fost suspendat din funcţie prin ordinul ministrului justiţiei de la acea vreme, Rodica Stănoiu, după ce fostul premier Adrian Năstase a declarat că `nu crede în arestările de vineri seară”. După 48 de ore, Tărău a fost eliberat și a plecat definitiv în SUA. Un fost partener de afaceri al lui Tărău, aflat în închisoare, l-a acuzat pe Lele de mai multe infracțiuni, astfel că i s-a deschis dosarul penal la care lucra procurorul Cristian Panait.

Alexandru Lele a susținut, atunci, că este o „victimă” a fostului președinte al PSD, Adrian Nastase, și a fostului procuror general Joița Tănase, pentru ca a „îndrăznit" să-l aresteze pe Adrian Tărău, fiul fostului prefect PSD de Bihor, Aurel Tarau, despre care Lele a spus în instanță că a fost principalul sponsor al social-democraților în campania alegerilor din 2000. După mai mulţi ani, DNA şi Parchetul instanţei supreme l-au scos de sub urmărire penală pe procurorul bihorean Alexandru Lele.

Citește și: Botos: "Cristian Panait a murit la datorie"

Subiectul filmului este unul extrem de controversat și astăzi. Premierul, președintele PSD și candidatul la prezidențiale Victor Ponta a fost inclusiv acuzat de Adriean Videanu, că l-ar fi împins la sinucidere pe colegul său, pe atunci, procurorul Cristian Panait. 

 

Cele mai citite

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...
Ultima oră
Pe aceeași temă