Camera Deputaților a avut, ieri, pe ordinea de zi șase solicitări ale -procurorilor, dintre care trei de arestare, care au vizat-o pe Elena Udrea.Înainte de vot, aceasta le-a cerut deputaților să aprobe cererile de urmărire penală, dar să le respingă pe cele referitoare la arestare.
La ora închiderii ediției, ședința Camerei Deputaților era în desfășurare. Pe numele Elenei Udrea au venit la Camera Depu-ta-ților şase solicitări din partea DNA. Acestea au vizat o cerere de urmărire penală pentru dosarul „Gala Bute“, cerere pentru extinderea urmăririi penale pentru luare de mită în același dosar, cerere de arestare pentru dosarul „Gala Bute“. De asemenea, procurorii au solicitat urmărirea penală în dosarul „Microsoft“, arestarea preventivă tot în dosarul „Microsoft“ şi una pentru arestare după încălcarea regimului controlului judiciar. Fiecare dintre cele șase cereri a fost supusă votului secret cu bile. La ședință a participat și Elena Udrea.
Înainte de votul din plen, reprezen-tanții principalelor forțe politice -dăduseră asigurări că vor vota în favoarea cererilor procurorilor. Premierul Victor Ponta a promis că solicitările DNA sunt sprijinite de toți parlamentarii din coaliție. „Am discutat despre poziţia noastră ca şi coaliţie de guvernare în tot ceea ce priveşte solicitările Justiţiei. După cum ştiţi, şi grupurile PSD, şi grupul liberal-conservator vom vota pentru ridicarea imunităţilor atunci când această solicitare vine din partea Justiţiei”, a spus Victor Ponta.
Pozițiile partidelor
PNL va vota “la vedere” toate cele trei cereri ale justiţiei în cazul Elenei Udrea, a declarat co-preşedintele PNL Vasile Blaga, arătând că liberalii vor face acest lucru „ca să nu fie surprize”. „PNL va vota în toate cele trei cazuri, conform principiilor sale, adică noi nu votăm aici în funcţie de cum îi cheamă pe cei la care se referă justiţia şi vom vota cererile de fiecare dată ale Justiţiei”, a afirmat Blaga. El l-a -criticat pe premierul Victor Ponta pentru felul în care acesta o cataloghează în aceste zile pe Elena Udrea.
„Nu pot să nu văd modul în care se comportă premierul în aceste zile, cât de jucăuş este, cum o cataloghează în fel şi chip pe o foarte bună prietenă a domniei-sale şi a familiei domniei-sale, pe doamna Elena Udrea, doar împreună s-au afişat de atâtea ori, uitând că nu noi am fost avocaţii familiei Cocoş, ci dânsul a fost avocatul familiei Cocoş. Aşa, mai multă reţinere şi din partea domniei sale n-ar strica”, a comentat Blaga.
Deputaţii din Comisia juridică au adoptat raport favorabil, duminică, la cele trei solicitări ale DNA de încuviin-ţare a arestării deputatei Elena Udrea, două în dosarul -“Microsoft” și una în dosarul ”Gala Bute”. Membrii comisiei au avizat, de asemenea, favorabil cererile DNA de încuviințare a extinderii urmăririi penale în Dosarul ”Gala Bute” și de începere a urmăririi penale împotriva acesteia în dosarul -Microsoft.
Acuzații, arestări și denunțuri în dosarul „Gala Bute“
Fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită, tentativă de folosire a unor documente sau declarații false, inexacte ori incomplete pentru obținerea, pe nedrept, de fonduri din bugetul Uniunii Europene, respectiv de folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite. În dosar, procurorii au cerut să-l poată urmări penal și pe ex-ministrul Economiei Ion Ariton (solicitarea este la Senat) și au fost deja arestați Rudel Obreja, fost președinte al Federației Române de Box, și Tudor Breazu, administratorul moșiei de la Nana a Elenei Udrea.
În arest la domiciliu sunt primarul orașului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriță, fostul consilier al Elenei Udrea, Ștefan Lungu, și fostul secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Gheorghe Nastasia. Potrivit unor surse judiciare citate de presă, cei doi din urmă ar fi oferit anchetatorilor informații despre implicarea fostului ministru PDL. La fel ca în dosarul Microsoft, au fost efectuate, în prealabil, zeci de percheziții în București, Ilfov, Prahova, Hunedoara și Gorj, la firme și persoane suspectate că au comis fapte de corupție în atribuirea și folosirea fondurilor MDRT în perioada 2010-2012.