4 C
București
luni, 27 ianuarie 2025
AcasăSpecialCazul baschetbalistului Enes Kanter, care nu a fost lăsat să intre în...

Cazul baschetbalistului Enes Kanter, care nu a fost lăsat să intre în România, a ajuns în presa internațională.New York Times scrie despre eliberarea sa, după ce a fost reținut pe un aeroport din România, iar ziarele turcești vorbesc despre ”fiul spiritual al lui Gulen”

Refuzul autorităților române de a-i permite jucătorului NBA Enes Kanter să intre în țară, motivând că nu deține un pașaport valabil, a ajuns în presa americană. Astfel, New York Times și Washington Post scriu despre ”detenția din România” și că ”a fost eliberat” de autorități, îmbarcându-se spre Statele Unite ale Americii, în vreme ce ziarele din Turcia scriu despre ”momentele grele pentru fiul spiritual al lui Gulen”.

Jucătorul de origine turcă, un aspru critic al președintelui Erdogan, a scris, sâmbătă nopatea, pe contul său de Twitter, că este bine și că va susține o conferință de presă la New York. 



Publicația americană The New York Times a titrat: "Jucătorul NBA Enes Kanter, eliberat după ce a fost reţinut în România", iar Washington Post a scris: ”Enes Kanter a ajuns la Londra, după o detenție într-un aeroport românesc”. 

NY Times a mai scris și NBA a anunţat că a colaborat cu Departamentul de Stat pentru a obţine eliberarea lui Kanter şi pentru a se asigura că sportivul ajunge în siguranţă la Londra. "Kanter, care a împlinit sâmbătă 25 de ani, este cunoscut ca susţinător al lui Fethullah Gulen, clericul stabilit în SUA pe care Erdogan l-a acuzat că a orchestrat tentativa eşuată de lovitură de stat de anul trecut. Dacă Enes Kanter ar fi fost deportat în Turcia în loc să fie lăsat să îşi continue călătoriile, el ar fi putut ajunge la închisoare. Autorităţile din Turcia au arestat mii de oameni despre care se crede că îl susţin pe Gulen”. 

Kanter, care a împlinit 25 de ani sâmbătă, a primit permisiunea de a se îmbarca spre Londra, după ce a postat un filmuleţ de 45 de secunde pe Twitter despre ciudata întâmplare de la Bucureşti, adaugă ziarele din SUA.

Presa americană scrie că nu este prima dată când Enes Kanter are probleme din cauza opiniilor sale despre Recep Tayyip Erdogan. În iulie 2016, el a primit ameninţări cu moartea după ce a criticat guvernul la scurt timp după un atac terorist în Turcia. În august, tatăl lui Kanter, Mehmet, a condamnat public opiniile politice ale fiului său, afirmând într-o scrisoare deschisă că fiul său a fost "hipnotizat" de Gulen, conform agenției News.ro.

Și presa turcă a relatat despre reținerea lui Kanter:"Momente grele pentru fiul spiritual al lui Gulen” (odatv.com), "Şoc pentru gulenistul Enes Kanter la aeroport. I-a fost reţinut paşaportul” (Sabah).

Enes Kanter, jucătorul din NBA invitat la București pentru o serie de activități sociale și sportive, nu a fost lăsat să intre în România. Kanter a fost anunțat pe Aeroportul din București că “nu deține documente de călătorie valabile”, după cum  se poate vedea din documentele obținute de România liberă.

Deși autoritățile de frontieră susțin că pașaportul sportivului este anulat, acestuia i s-a permis călătoria către alte state. Sportivul a fost condus spre zona de transfer.

 

Potrivit surselor Rl, unul dintre motivele care ar fi putut duce la blocarea accesului sportiviului turc în România îl reprezintă faptul că  Enes Kanter este simpatizant al mișcării Gullen. Nu ar fi primul caz de acest fel.  În urmă cu o lună, Rl a scris în exclusivitate că pașaportul unui cetățean turc aflat pe teritoriul României a fost reținut abuziv de Ministerul român al Afacerilor Externe, care s-a comportat ca un curier ce transmite și pune în aplicare o comandă venită din partea autorităților de la Ankara. MAE nu a prezentat decizia unei instanțe românești, pe baza căreia să poată reține pașaportul unui cetățean străin.

Cele mai citite

Date noi despre jaful de la Muzeul Drents: Mașina hoților, găsită arsă

În vizorul autorităților se află inclusiv clanul Remmo, o grupare de crimă organizată de origine libanezo-kurdă, cunoscută pentru furturi spectaculoase de artă Anchetatorii olandezi au...

MAE: Cetățeni români blocați în Congo, în urma ofensivei unei grupări rebele

Ministerul a precizat că au fost primite cereri de asistență consulară din partea familiilor românilor aflați în Congo Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat duminică...

Date noi despre jaful de la Muzeul Drents: Mașina hoților, găsită arsă

În vizorul autorităților se află inclusiv clanul Remmo, o grupare de crimă organizată de origine libanezo-kurdă, cunoscută pentru furturi spectaculoase de artă Anchetatorii olandezi au...
Ultima oră
Pe aceeași temă