8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1Autoritățile de la Aeroportul Otopeni i-au interzis unui jucător NBA să intre...

Autoritățile de la Aeroportul Otopeni i-au interzis unui jucător NBA să intre în România. Baschetbalistul de origine turcă a fost primit în alte țări din Europa. Cum explică Poliția de Frontieră | DOCUMENTE

UPDATE 22,30: Baschetbalistul Enes Kanter a plecat spre Statele Unite, după câteva ore petrecute, sâmbătă, în zona internațională de pe aeroportul Otopeni, unde i s-a refuzat accesul în România.

"Kanter s-a îmbarcat într-o cursă British, cu escală la Londra, destinaţia finală fiind SUA", anunță un comunicat al Sport Arena, care organizase inițial, pentru ziua de duminică, o întâlnire a lui Kanter cu fanii lui din Bucureşti.


Enes Kanter, jucătorul din NBA invitat la București pentru o serie de activități sociale și sportive, nu a fost lăsat să intre în România. Kanter a fost anunțat pe Aeroportul din București că “nu deține documente de călătorie valabile”, după cum  se poate vedea din documentele obținute de România liberă.

Intră în GALERIA FOTO pentru a vedea DOCUMENTELE OFICIALE pe baza cărora Poliția de Frontieră a refuzat accesul în România a starului de la  Oklahoma City Thunder.

România este singura țară unde jucătorul de baschet al echipei nord-americane Oklahoma City Thunder Enes Kanter nu a fost primit. Kanter a călătorit fără probleme în alte opt state precum Coreea, Thailanda, Indonezia și venea de la Frakfurt. 

Deși autoritățile de frontieră susțin că pașaportul sportivului este anulat, acestuia i s-a permis călătoria către alte state. Sportivul a fost condus spre zona de transfer.

Potrivit surselor Rl, unul dintre motivele care ar fi putut duce la blocarea accesului sportiviului turc în România îl reprezintă faptul că  Enes Kanter este simpatizant al mișcării Gullen. 

Nu ar fi primul caz de acest fel.  În urmă cu o lună, Rl a scris în exclusivitate că pașaportul unui cetățean turc aflat pe teritoriul României a fost reținut abuziv de Ministerul român al Afacerilor Externe, care s-a comportat ca un curier ce transmite și pune în aplicare o comandă venită din partea autorităților de la Ankara. MAE nu a prezentat decizia unei instanțe românești, pe baza căreia să poată reține pașaportul unui cetățean străin. 

În iulie 2016, în Tucia a avut loc o lovitură de stat eșuată. Dincolo de controversele autenticității acesteia, evenimentul a prilejuit regimului condus de președintele Recep Tayyip Erdoğan să accelereze epurarea și chiar arestarea simpatizanților clericului musulman Fethullah Gülen (începute în 2013). Gülen a fost acuzat de autoritățile turce că ar fi sprijinit lovitura de stat. Deși Ankara a făcut apel pentru extrădarea acestuia și a simpatizanților săi, niciun stat occidental nu a dat curs solicitărilor.

Care era programul lui Kanter în România

În prima zi a vizitei sale în România, sâmbătă, 20 mai,  Enes Kanter ar fi trebuit să participe la Festivalul Multiculturalității, unde bucureștenii prezenți în Parcul Titan, începând cu ora 18.00, ar fi putut să îl vadă servind kebap și plăcinte turcești.

Duminică, Enes Kanter ar fi trebuit să meargă la Veranda Mall 3×3 League by Fitbit (www.3la3.ro; www.3x3league.ro), prima ligă de baschet 3×3 din Europa. Competiția care se desfășoară în perioada 10 mai – 22 iunie pe esplanada Veranda Mall, în zona Obor, este organizată de către Sport Arena Streetball, unul dintre cei mai importanți organizatori de evenimente de baschet 3×3 din lume, membru în FIBA 3×3 Advisory Board.

De asemenea, două ore sunt rezervate unei sesiuni de Basketball Clinic cu sportivii de la Lumina Wolves, pe care i-a încurajat de altfel încă de la lansarea oficială a acestui club sportiv. 

Enes Kanter venea în România la invitația clubului sportiv Lumina Wolves.

Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă