15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCărţile electronice de identitate, privite ca "îndepărtarea de Hristos, ar permite traficul...

Cărţile electronice de identitate, privite ca “îndepărtarea de Hristos, ar permite traficul de organe”. Proiectul de lege îi îngrozește pe cetățeni

Cetățenii și organizațiile civice prezente, miercuri, la dezbaterea publică organizată de Ministerul de Interne pe tema proiectului de lege privind cartea electronică de identitate, care ar putea asigura şi funcţionalitatea cardului de sănătate, se tem că noul act de identitate "ar putea transmite impulsuri către creier și am putea fi manevrați și îmbolnăviți mai ușor" sau că "noua carte de indentitate ar permite traficul de organe". Acestea sunt doar câteva din argumentele care s-au auzit, timp de trei ore, în cadrul ședinței, scrie News.ro.

Reprezentanții MAI au încercat să le explice celor prezenți că trecerea la noile documente nu este obligatorie, însă aceste intervenții au fost ignorate și demontate de motivele religioase aduse în discuție de cei prezenți.

"Omul este chip al lui Dumnezeu. Prin construirea acestei lumi electronice practic se construieşte un alter ego electronic omului”, a spus o participantă, aceasta fiind aplaudată. "Există mai multe baze de date (…) care pot fi folosite la un moment dat împotriva omului şi pot duce la furtul de identitate, spargeri medicale, trafic de organe. Putem fi monitorizaţi excesiv, agresaţi şi influenţaţi în destinul nostru chiar de autorităţi. Prin acest sistem electronic se poate interveni asupra persoanei care are ceva împotriva Guvernului”, a continuat femeia, explicând că cipul din cartea de identitate electronică poate transmite impulsuri către creier şi poate interfera negativ, astfel că oamenii pot fi uşor "manevraţi şi îmbolnăviţi", mai scrie sursa citată.

De asemenea, consideră femeia, ideea cipului seamănă cu o "prorocie din cartea Apocalipsei, în care se spune că oamenilor li se va pune semn pe mâna dreaptă sau pe frunte şi nu vor putea să vândă sau să cumpere dacă nu vor avea acel semn".

"Acest proiect va conduce la îngrădirea libertăţii şi la introducerea unui sistem totalitar. Vremurile pe care noi le trăim scot în evidenţă sistemul global corporatist, făcut anume de către organizaţiile masonice şi aplicat de francmasonerie, toate fiind în slujba sionismului internaţional”, a susţinut o reprezentană a societăţii Mişcarea pentru apărarea ortodoxiei şi a României.

"O altă consecinţă este depăratarea de Dumnezeu prin acceptul dat pentru documentul electronic. Vorbim despre o lepădare de Hristos, de o pecetluire provizorie prin implantul microcipului în corpul omenesc”, a subliniat femeia.

"Am citit pe internet că se va imprima cu laser "666" pe frunte. În toate datele lipseşte religia, trebuie spus clar în cartea de identitate că suntem ortodocşi. CNP-ul a fost impus de FMI în baza unor împrumuturi şi am fost şantajaţi, ni s-a impus acest CNP şi este o povară pentru sufletul meu. Vrem să ieşim din acest CNP”, a strigat altcineva, în încercarea de acoperi zgomotul aplauzelor.

Oficialii MAI și ai instituțiilor din subordine nu au reușit să îi convingă pe participanți că nu există niciun pericol în înlocuirea cărților de identitate și că, această schimbare nu are un caracter obligatoriu. 

"De trei ani de zile această lege ar trebui pusă în aplicare şi de trei ani de zile a existat o dezbatere foarte largă a societăţii civile legată de existenţa acestor cipuri. Ceea ce propunem noi anul acesta este o flexibilizare a abordării acestei legi şi introducem un principiu firesc care răspunde şi opţiunilor şi credinţelor tuturor cetăţenilor români. Acel principiu e a putea opta pentru o carte de identitate simplă, care să nu aibă cip sau o carte de identitate electronică cu un cip care să permită accesul la diverse facilităţi”, a explicat Marius Tache, directorul Direcţiei de Informare şi Relaţii Publice al MAI.

El a spus că proiectul va fi pus în dezbatere în Parlament după colectarea tuturor propunerilor, iar după adoptarea legii se vor face achiziţiile publice de către Imprimeria Naţională, urmând perioada de implementare.

"Ne dorim ca anul viitor să avem un prim exemplar al acestei cărţi noi de identitate, plecând şi de la premisa că anul viitor se împlinesc 100 de ani de la constituirea statului român modern şi ne-am dori ca cetăţenii să aibă un act de identitate modern”, a precizat Marius Tache.

Cartea electronică de identitate va conţine elemente de particularizare şi de siguranţă, datele din formatul tipărit, respectiv numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii, imaginea facială, Codul Numeric Personal şi adresa de domiciliu, precum şi semnătura olografă a titularului; prenumele părinţilor titularului; un certificat şi, după caz, certificate calificate, prevăzute de Legea 455/2001 privind semnătura electronică; datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.

Proiectul de lege acordă posibilitatea eliberării unei cărţi de identitate simple sau a cărţii electronice de identitate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinţi. Astfel, vor putea fi eliberate cărţi de identitate cu valabilitate de doi ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani, cu valabilitate de patru ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani şi cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani.

În cazul în care o persoană refuză eliberarea unei cărţi de identitate electronice din motive religioase sau de conştiinţă, aceasta poate opta pentru cartea de identitate simplă.

Cartea electronică de identitate ar urma să asigura şi funcţionalitatea cardului de sănătate, care nu va mai fi folosit de la momentul eliberării noului document de identitate, se arată în proiect. Personalizarea documentelor se va realizeaza în Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

Iniţiatorii proiectului de lege spun că titularul unui document electronic se va putea autentifica online, pentru a beneficia de diverse servicii electronice – bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţionale, ceea ce va conduce la simplificarea interacţiunii cu autorităţile publice, prin creşterea calităţii şi accesibilităţii serviciilor publice.

Punerea în circulaţie a cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate simple va fi realizată eşalonat, în termen de maximum 18 luni de la data emiterii primei cărţi electronice de identitate sau a primei cărţi de identitate simple, pe măsura asigurării serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor cu suportul tehnic necesar.

Proiectul de lege privind cartea electronică de identitate a fost pus în dezbatere publică în 19 martie pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, propunerile şi sugestiile referitoare la acesta putând fi trimise în termen de 10 zile.

Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă