0.4 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialCAB respinge contestația lui Voiculescu privind raportul CNSAS care stabilește că Băsescu...

CAB respinge contestația lui Voiculescu privind raportul CNSAS care stabilește că Băsescu nu a fost turnător

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a respins miercuri, ca nefondată, contestaţia lui Dan Voiculescu faţă de decizia prin care CNSAS a stabilit, în octombrie 2013, că preşedintele Traian Băsescu nu a fost lucrător sau colaborator al fostei Securităţi, relatează Mediafax.

Decizia instanţei de miercuri nu este definitivă şi poate fi contestată în termen de 15 zile de la comunicare.

Dan Voiculescu a contestat adeverinţa emisă de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), conform căreia preşedintele Traian Băsescu nu a fost lucrător sau colaborator al Securităţii.

Cea mai recentă adeverinţă emisă de CNSAS în cazul preşedintelui datează din 22 octombrie 2013, după ce au fost consultate note atribuite acestuia privind activitatea sa ca reprezentant al companiei Navrom.

Verificarea preşedintelui Traian Băsescu a fost făcută în urma unei cereri din 5 decembrie 2012 a cotidianului Ring.

CNSAS a mai emis în 2002, 2004 şi 2006 decizii potrivit cărora Traian Băsescu nu a fost agent sau colaborator al Securităţii ca poliţie politică, decizia din 2006 fiind menţinută şi în 2009, ca urmare a verificărilor făcute cu ocazia alegerilor prezidenţiale.

În cadrul celei mai recente verificări, în urma căreia a fost eliberată adeverinţa din 22 octombrie 2013, au fost identificate noi documente în două dosare care nu mai fuseseră procesate.

Astfel, într-un dosar de 86 de file, al cărui titular este W.R., a fost găsită, la filele 2-4, o notă olograf, înregistrată la data de 6 iulie 1988 şi atribuită de ofiţerul care a înregistrat-o lui Traian B. Totodată, nota este atribuită prin coroborare reprezentantului Navrom în Belgia şi Olanda. În cuprinsul notei sunt consemnate tratativele duse în cursul lunii mai 1988 de reprezentantul Navrom cu firma G.

În celălalt dosar, de 26 de volume, ce conţine documente privind supravegherea informativă a întreprinderilor româneşti şi străine care desfăşurau activităţi de import-export în Portul Constanţa, în volumul 21, la filele 334 – 335, a fost identificată o altă notă informativă, dactilografiată, înregistrată pe numele "Traian", la data de 25 septembrie 1989. În cuprinsul acesteia, se explică acţiunile întreprinse pe piaţa de navlosire în cursul anului 1989.

"Documentele citate în cuprinsul prezentei adeverinţe se referă la aspecte economice şi comerciale specifice postului ocupat la Narom, şi nu fac referire la activităţi sau atitudini «potrivnice regimului totalitar comunist». De asemenea, din conţinutul documentelor citate, nu rezultă că persoana verificată ar fi vizat «îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului»", se arată în adeverinţă.

Astfel, lui Traian Băsescu nu i se poate atribui nici calitatea de colaborator, nici cea de lucrător al Securităţii, potrivit OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, conform documentului citat.

Lucrător al Securităţii este "orice persoană care, având calitatea de ofiţer sau de subofiţer al Securităţii sau al Miliţiei cu atribuţii pe linie de Securitate, inclusiv ofiţer acoperit, în perioadă 1945-1989, a desfăşurat activităţi prin care a suprimat sau îngrădit drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului, în scopul susţinerii puterii totalitar comuniste", potrivit ordonanţei.

Colaborator al Securităţii este "persoana care a furnizat informaţii, indiferent sub ce formă, precum note şi rapoarte scrise, relatări verbale consemnate de lucrătorii Securităţii, prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului", conform aceluiaşi act normativ.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă