7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialBucureștenii au propus 151 de proiecte pentru Capitală. 20 vor fi alese...

Bucureștenii au propus 151 de proiecte pentru Capitală. 20 vor fi alese și vor primi, în total, o finanțare de 4 milioane de euro

Propunerile au vizat următoarele domenii: sănătate (10 proiecte); infrastructură culturală (9); amenajare/reabilitare spații publice (30); spații verzi, locuri de joacă pentru copii (19); smart city/oraș digital (13); infrastructură — zone pietonale, scuaruri, trotuare, aliniamente stradale (18); mobilitate, accesibilitate, siguranța circulației (38); infrastructura socială (14), potrivit Agerpres.

Printre proiectele propuse în domeniul sănătății se numără: crearea unor adăposturi pentru persoanele defavorizate cu boli psihice și înființarea unei linii de urgență pentru semnalarea unor astfel cazuri; instalarea unei băi în fiecare cameră de spitalizare de la Secția I Pediatrie — Fundeni; aplicarea pe străzi a unei substanțe care previne pe termen lung ridicarea prafului; realizarea unei campanii educative și de profilaxie pentru igiena elementară la copii cu vârsta cuprinsă între 8-10 ani din 10 școli.

Amenajare/Reabilitare spații publice: realizarea unei piețe de pește; reabilitarea stațiilor RATB din Sector 2 și afișarea orarului mijloacelor de transport; transformarea Bulevardului Unirii într-un mare bulevard comercial; amplasarea unor sisteme de colectare selectivă, inteligentă, a deșeurilor pe spații publice.

Infrastructură: amenajarea unei piste de biciclete de la intrarea în București a DN1 până în centrul Capitalei; modernizarea trotuarelor pentru a fi accesibile persoanelor cu dizabilități și cărucioarelor pentru copii; amenajarea lacului Tei și a zonelor adiacente pentru înot, ciclism și alergare; implementarea principiului de "liber dreapta" în toate intersecțiile semaforizate din București.

Mobilitate, accesibilitate: implementarea unui plan de măsuri care să ducă la eliberarea trotuarelor de mașini, să încurajeze utilizarea transportului alternativ și investițiile în parcări; restricționarea circulației mașinilor, o zi pe săptămână (de preferat sâmbata sau duminica), în centrul Bucureștiului, cu excepția mijloacelor de transport în comun; parcări pentru biciclete în curțile liceelor; aplicație pentru telefonul mobil de semnalare a locurilor de parcare libere din zona centrală (proiect pilot).

Infrastructura socială: amplasarea de panouri solare pe acoperișurile clădirilor deținute de primărie; introducerea unei aplicații IT care să permită accesarea rapidă a serviciilor de specialitate de către persoanele aflate în stare de vulnerabilitate domiciliate în București; crearea unei tabere pentru copii pe raza Municipiului București cu caracter permanent, în apropierea zonei Băneasa ori în alt loc decis de CGMB; creșterea tuturor alocațiilor și scăderea orelor de muncă de la 8 h / zi la 6 h /zi în cazul familiilor monoparentale.

Comisia de evaluare constituită din specialiști ai Municipalității va analiza proiectele în perioada 9 octombrie — 3 noiembrie, iar în perioada 6 — 17 noiembrie acestea vor fi supuse votului cetățenilor.

Cele mai citite

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Ministrul Finanțelor va prelungi plafonarea RCA până la 30 iunie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că va prelungi plafonarea tarifelor pentru asigurările RCA (de răspundere civilă auto), plafonare care urma să ia sfârșit...

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...
Ultima oră
Pe aceeași temă