O fosta "organizare de santier" dintr-o zona strict protejata a Deltei a fost transformata in baza turistica de trei stele. ARBDD se face ca nu vede intreaga afacere.
Ornitologii care monitorizeaza coloniile de pasari periclitate din zona strict protejata Grindul Lupilor, de pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, au sesizat institutiile de protectie a mediului ca in apropierea punctului numit Canalul 5 a aparut o baza turistica. Reputatul ornitolog Kiss Botond a declarat ca "in vecinatatea centrului de monitorizare a pasarilor salbatice unde, conform legii, au acces doar cercetatorii si agentii ecologi ai ARBDD, s-a amenajat un debarcader la care sunt acostate doua hoteluri plutitoare, iar pe grind, doua imobile sunt utilizate ca pensiuni turistice. Astfel, zilnic, in aceasta zona strict protejata sosesc zeci de turisti care au acces neingradit pe Grindul Lupilor, ceea ce con-stituie o grava incalcare a legislatiei de mediu".
Ornitologul Kiss a mai spus ca "Grindul Lupilor a fost pus sub protectie stricta pentru ca este una din principalele zone de refugiu pentru hranire si cuibarit ale pasarilor periclitate din Delta Dunarii. In perioadele de migratie, acest grind devine o imensa aglomeratie de fauna ornitologica, fiind cu-noscut ca teritoriul cu cea mai mare concentrare de specii de rate si de gaste salbatice".
In urma cu trei ani, cand a fost autorizata realizarea unui dig de aparare impotriva inundatiilor a cabanei de protocol "Cocorul" a Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), specialistii firmei care au efectuat lucrarile au amenajat, cu acordul ARBDD, in zona Canalului 5 o "organizare de santier" formata dintr-un chei de acostare a navelor si doua imobile. Anul trecut, cand s-au finalizat lucrarile, firma respectiva a notificat ARBDD ca ii doneaza cheiul, cladirile si doua hoteluri plutitoare pe care le avea in zona Grindului Lupilor. Paul Cononov, guvernatorul ARBDD, confirma informatia, dar a declarat ca ulterior "IFCO s-a razgandit si nu a mai donat imobilele si navele, ci le-a vandut unei persoane din Bucuresti". Ornitologii care monitorizeaza acest grind sustin ca tranzactia s-ar fi facut la un pret simbolic de numai 500 milioane de lei vechi.
Conducerea IFCO a refuzat sa comenteze aceste informatii, iar noul proprietar nu a putut fi contactat pentru ca se afla in vacanta. Guvernatorul Cononov a mai declarat ca "proprietarul a facut mai multe demersuri la ARBDD pentru a autoriza activitatile turistice pe care le desfasoara pe Grindul Lupilor. Am refuzat emiterea autorizatiei pentru ca legea interzice desfasurarea activitatilor economice in zonele aflate sub protectie stricta, cum este Grindul Lupilor". Neauto-rizata, baza turistica functioneaza din plin intr-o zona aflata sub protectie ecologica stricta, iar ARBDD, care administreaza acest teritoriu si are obligatia legala sa impiedice patrunderea omenilor in aceasta zona, nu pare sa faca nimic.
Improprietarire
Primaria Mihai Viteazu a comunicat ca noul proprietar ar fi facut demersuri insistente pentru a fi improprietarit cu circa un hectar de teren pe Grindul Lupilor. Este vorba de terenul ocupat acum de baza sa turistica achizitionata de la IFCO Constanta. Demersul de improprietarire pe Grindul Lupilor de la Primaria Mihai Viteazu din Constanta este motivat de faptul ca grindul se afla pe teritoriul administrativ al acestei localitati.