16.3 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialBăsescu: Scutul antirachetă va fi amplasat la baza din Deveselu (judeţul Olt)....

Băsescu: Scutul antirachetă va fi amplasat la baza din Deveselu (judeţul Olt). VEZI HARTĂ

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, că, în şedinţa CSAT care a avut loc ieri, a fost aprobată amplasarea scutului antirachetă la baza din Deveselu (judeţul Olt), unde vor fi dizlocaţi „în medie 200 de militari americani” şi poate primi până la 500 de militari. Comadantul bazei va fi român, Deveselu rămânând o bază românească, „parţial utiliizată” şi pentru scutul antirachetă.

Şeful statului a spus că autorităţile locale au fost informate în legătură cu această decizie, iar o delegaţie româno-americană  formată din  secretarul de stat în MAE, Bogdan Aurescu, şi subsecretarul de stat al SUA, Ellen Tauscher, împreună cu şeful Statului Major General al Armatei Române, Ştefan Dănilă, va merge astăzi la Deveselu pentru a le explica măsurile de securitate care trebuie luate pentru amplasarea bazei.

Subsecretarul de stat al SUA, Ellen Tauscher, declara, în urmă cu un an, că, în România ar urma să fie amplasate cel mai probabil 24 de interceptori. Conform unor surse oficiale, interceptorii amplasaţi la Deveselu, nu vor avea o încărcătură explozivă, iar distrugerea eventualelor rachete se va face în spaţiul extraatmosferic, şi „în nici un caz” deasupra României. Potrivit aceloraşi surse, România nu va suporta nici un cost altul decât cele legate de amenajarea părţii din bază unde vor fi amplasate elementele scutului, care vor fi „în limite suportabile”.

Preşedintele a mai precizat că o dată cu „realizarea acestei componente a scutului antirachetă, România se află la cel mai înalt nivel de securitate din istoria ei şi cred că din acest punct de vedere putem spune că România şi-a atins un obiectiv important, de a-şi asigura securitatea pe termen lung, şi nu conjunctural” şi a dat asigurări că „sistemul antirachetă este un sistem defensiv, de apărare împotriva rachetelor balistice” şi că „elementele scutului antirachetă nu sunt îndreptate împotriva Federaţiei Ruse”.

Şeful statului a mai spus că, în şedinţa CSAT, a fost aprobată solicitarea SUA de a folosi aeroportul Kogălniceanu şi portul Constanţa ca infrastructură de tranzit pentru transportul de militari şi tehnică militară către şi dinspre Iraq şi Afganistan. Temporar, a adăugat preşedintele Băsescu, „ţinând cont că una din bazele din Meditereana este în curs de modernizare, pe aeroportul Kogălniceanu vor staţiona 4 avioane-cisternă şi 4 avioane C7”.

Şeful statului a spus că România nu va ridica nivelul de alertă teroristă. „Rămânem pe nivelul albastru – precaut, nu este nevoie să ridică nivelul de alertă, nu aveam nici un element care să justifice ridicarea nivelului de alertă”, a declarat Traian Băsescu, precizând că România a ridicat o singură dată nivelul de alertă la galben – moderat, timp de o săptămână, atunci când a fost organizat summitul NATO de la Bucureşti.


Cele mai citite

Seara Palatului Elisabeta dedicată municipiului Ploiești – miercuri, 18 septembrie 2024

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei va găzdui, la Palatul Elisabeta, miercuri, 18 septembrie 2024, la ora 17, o seară dedicată municipiului Ploiești, Capitala Tineretului...

Adolescent de 14 ani, drogat, prins în timp ce conducea un moped furat

Minorul furase mopedul și avea un pasager în vârstă de 11 ani. Poliţiştii de la Brigada Rutieră l-au oprit, după ce au observat că...

Nicolae Ciucă are un plan pentru relansarea industriei românești: „România produce”

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, anunţă că i-a cerut ministrului de Finanţe, Marcel Boloş, să prezinte şi în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL planul...
Ultima oră
Pe aceeași temă