Exerciţiul NATO din Marea Neagră, care se desfăşoară în aceste zile, contravine declaraţiilor oficiale americane referitoare la căutarea unei soluţii politice pentru criza din Ucraina. Acest punct de vedere a fost exprimat, ieri, la Moscova, de purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Alexander Lukashevich.
„Liderii militari trebuie să înţeleagă că aceste acţiuni provocatoare pot avea cele mai serioase consecinţe asupra evoluţiei conflictului din Ucraina”, a avertizat Lukashevich, citat de agenţia Sputnik. Purtătorul de cuvânt rus consideră că o asemenea desfăşurare de forte NATO în apropierea unei zone de conflict reprezintă o acţiune „foarte periculoasă”.
Agenţia rusă Sputnik notează că „NATO şi-a sporit prezenţa militară în apropierea graniţei Rusiei, după ce Crimeea s-a reunificat cu Rusia în martie 2014”.
La exerciţiul NATO participă în acest moment nave şi elicoptere din şase ţări: SUA, Canada, Germania, Italia, Turcia şi România. Bulgaria, stat membru NATO, nu a trimis deocamdată forţe militare la acest antrenament, dar principalele şase nave implicate în exercitiu sunt aşteptate să acosteze, în perioada 9 – 10 martie, la Varna – cel mai important port bulgar de la Marea Neagră.
Exercițiul este organizat de Standing Nato Maritime Group 2 (SNMG-2).
Citeşte şi: În Marea Neagră, avioanele Rusiei folosesc navele NATO ca ţinte de antrenament
Forţele Navale Române au detaşat la exerciţiu fregata Regina Maria, având la bord un elicopter Puma Naval, precum şi alte câteva nave de dimensiuni mai mici.
Statul Major al Forţelor Navale a precizat că misiunea din Marea Neagră este planificată încă din anul 2014 şi „face parte din Planul cu principalele activităţi ale Forţelor Navale Române, având ca obiective menţinerea ridicată a nivelului de instrucţie al marinarilor militari români şi asigurarea încrederii între naţiunile aliate în regiune”.