8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialArmata Română ia în primire încă trei aeronave F-16. Prima escadrilă este...

Armata Română ia în primire încă trei aeronave F-16. Prima escadrilă este completă. Alte 36 de aeronave multirol vor fi cumpărate din SUA

UPDATE 10,00: Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a anunțat că MApN poartă negocieri pentru a cumpăra încă 36 de aeronave multirol F-16, adică încă trei escadrile.

După această achiziție, Forțele Aeriene Române ar avea în dotare patru escadrile de avioane F-16.

Ministrul Fifor a precizat, miercuri, că aceste 36 de aeronave nu mai vor fi cumpărate din Portugalia – ca în cazul primei escadrile – ci direct din Statele Unite. Aparatele F-16 sunt produse de compania americană Lockheed Martin.

"Săptămâna viitoare închidem partea aceasta a programului cu avioanele multirol, cu F-16. Suntem în discuţii avansate pentru achiziţionarea a încă 36 de astfel de aparate, din Statele Unite, nu din Portugalia. Am trimis documentele necesare pentru a vedea preţul de achiziţie, suntem la debutul acestei negocieri şi sperăm că vom reuşi să achiziţionăm încă 36 de aeronave", a declarat Mihai Fifor.


Secretarul de stat pentru Politica de Apărare și Planificare, Mircea Dușa și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul Laurian Anastasof, participă miercuri, în Portugalia, la ceremonia de predare-primire a încă trei aeronave de luptă modernizate la standardul F-16 MLU 5.2R. 

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale, ceremonia se desfășoară la Baza aeriană din Monte Real.

După preluarea celor trei aeronave, Forțele Aeriene Române vor finaliza prima etapă de introducere în serviciu a avioanelor multirol F-16 Fighting Falcon.

Ceremonia oficială de recepție în România a celor trei aeronave va avea loc în cursul săptămânii viitoare, la Baza 86 Aeriană ''Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță'' din Fetești.

Potrivit MApN, achiziția a fost făcută în conformitate cu prevederile Legii 240/2013.

Contractul, în valoare de circa 628 milioane euro cu TVA, încheiat între Guvernul României (prin Compania Națională Romtehnica SA) și cel al Republicii Portugheze, a intrat în vigoare la data de 30 septembrie 2013.

Primele șase aeronave din escadrila de 12 avioane multirol incluse în acordul româno-portughez au intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române pe data de 29 septembrie 2016, iar următoarele trei pe 16 decembrie 2016.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Nicușor Dan cere bani pe internet, pe motiv că în acest mod ajuți Bucureștiul

Pe facebook a apărut o reclamă care ar fi plătită de Nicușor Dan, reclamă care le solicită românilor să doneze bani pentru Nicușor Dan,...

Analiza măsurilor Guvernului PSD: Dovada că acestea au dus la creșterea cifrei de afaceri din industrie

În ultimele luni, cifra de afaceri din industrie a României a cunoscut o creștere semnificativă, iar acest lucru nu poate fi neglijat. Datele furnizate...
Ultima oră
Pe aceeași temă