Ministerul Public transmite că echipa de anchetă, formată din procurori militari şi specialişti din România, participă la cercetarea la faţa locului şi desfăşoară activităţi specifice acestei faze a procesului penal.
”Între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Procuratura Generală a Republicii Moldova a fost încheiat – în conformitate cu Convenţia europeană de asistenţă judiciară în materie penală şi cu prevederile Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală – un Acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă, având ca obiectiv facilitarea şi desfăşurarea cu operativitate a investigaţiilor în cauza menţionată mai sus”, transmite Parchetul General, într-un comunicat de presă
Totodată, Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis autorităţilor judiciare din Republica Moldova o Cerere de asistenţă judiciară internaţională în materie penală cu caracter urgent, pentru a se evita pericolul pierderii de probe şi mijloace de probă.
Conform informării Ministerului Public, în momentul de faţă, echipa de anchetă, formată din procurori militari şi specialişti, participă la cercetarea la faţa locului şi desfăşoară activităţi specifice acestei faze a procesului penal.
S-au recoltat probe toxicologice și ADN
Anchetatorii români transmit că, ”până la această etapă a anchetei, s-au efectuat următoarele acte: conservarea locului faptei şi a probelor, identificarea martorilor, recoltarea de probe de combustibil, recoltarea de probe toxicologice şi de ADN ş.a.. În vederea conservării probelor, echipa comună de anchetă a efectuat actele procedurale cu caracter de urgenţă, unele dintre aceste activităţi fiind în curs de desfăşurare”.
În cauză, cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.