0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialAmbulanţă la DIICOT

Ambulanţă la DIICOT

O ambulanţă a fost chemată la sediul DIICOT, pentru Gheorghe Bîlteanu, membru în Consiliul de Administraţie al SIF Muntenia, tatăl directorului SIF Banat, Dragoş Bîlteanu, cei doi fiind audiaţi într-un dosar privind delapidarea celor două societăţi.

Asistenţa medicală a fost solicitată după ce Gheorghe Bîlteanu a acuzat probleme legate de tensiune.

Gheorghe şi Dragoş Bîlteanu sunt audiaţi, luni, la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT).

Procurori DIICOT au efectuat, luni, 31 de percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Arad, la 25 de persoane suspectate că ar fi delapidat patrimoniul SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), de unde au transferat bani prin intermediul unor offshore-uri, dar şi că s-ar fi implicat în operaţiuni de manipulare a pieţei de capital.

Conform DIICOT, în perioada 2012-2014, suspecţii au constituit un grup infracţional care urmărea obţinerea de sume de bani de la SIF Banat Crişana SA şi SIF Muntenia SA Bucureşti, prin delapidarea acestora (în modalitatea însuşirii/traficării). Ulterior, banii au fost transferaţi prin intermediul mai multor offshore-uri, controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, pentru a ascunde provenienţa acestora.

"În acest scop, aceştia au folosit persoane juridice nerezidente, precum şi persoane juridice de naţionalitate română, la care asociaţi au fost avocaţi care au deţinut pentru aceştia acţiunile SIF 1, asigurându-le sustragerea de la o eventuală decizie de concertare în condiţiile art. 2861 din Legea 297/2004, precum şi disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obţinute prin delapidare", arată procurorii DIICOT.

De asemenea, există suspiciuni că membrii grupării s-au implicat şi în operaţiuni de manipulare a pieţei de capital, prin realizarea mai multor tranzacţii în datele de 12, 13 şi 16 septembrie 2013, în cadrul Bursei de Valori Bucureşti.

Anchetatorii spun că mecanismele bursiere au fost grav afectate, întrucât operaţiunile au vizat majorarea artificială a preţului acţiunilor SIF Banat – Crişana SA până la un nivel semnificativ mai mare decât cel de pe piaţa principală, dând astfel semnale false cu privire la cererea şi preţul instrumentelor financiare, pentru ca, după operaţiunile de pe piaţa "deal", preţul acţiunilor în cauză să revină la nivelurile inițiale.

Beneficiarii acestor operaţiuni au fost liderii grupării, care şi-au consolidat poziţia în interiorul SIF Banat Crişana SA, prin deţinerile directe/indirecte peste limita impusă de art. 2861 din Legea 297/2004.

În urma perchezițiilor, la sediul DIICOT – Structura Centrală au fost aduse pentru audieri 25 de persoane.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă