12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialAlertă în nordul României după depistarea unui caz de pestă porcină în...

Alertă în nordul României după depistarea unui caz de pestă porcină în Ucraina, la 20 de kilometri de frontieră. Ar putea fi sacrificați toți porcii

Autoritățile din județul Satu Mare sunt în alertă și monitorizează atent sănătatea animalelor, după ce în Ucraina, la 20 de kilometri de frontiera comună, a fost confirmat un caz de pestă porcină africană, informează Agerpres.

Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, Nicolae Dumuța, le-a precizat secretarilor de comune că județul Satu Mare este în pragul unei alerte de gradul 1, iar dacă se confirmă vreun caz, Armata izolează localitatea respectivă iar veterinarii vor sacrifica toți porcii.

"La aproximativ 20 de km de granița cu România, de Satu Mare, a fost confirmat un caz de pestă porcină africană la un mistreț mort. Avem o alertă majoră. Tot ce înseamnă granița cu Ucraina a intrat înr-o monitorizare severă, echipele din cadrul DSVSA sunt pe teren pentru a supraveghea porcii domestici, asociațiile de vânătoare, Romsilva, Poliția de Frontieră au fost înștiințați, orice cadavru de mistreț va fi notificat DSVSA. Riscul de pătrundere a pestei porcine în România este foarte crescut", a declarat Nicolae Dumuța.

Potrivit acestuia, pesta porcină africană nu afectează starea de sănătate a omului, însă omul poate transmite virusul mai departe la animale. Animalele infestate fac febră, își schimbă culoarea pielii și mor, fiind o boală contagioasă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă