15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialAFP: Dupa 20 de ani de la executia sa, turistii sunt inca...

AFP: Dupa 20 de ani de la executia sa, turistii sunt inca fascinati de Ceausescu

Cea mai vizitata cladire din Bucuresti ramane, la 20 de ani de la caderea regimului comunist, Casa Poporului, constructia "faraonica" a "geniului Carpatilor", potrivit unui reportaj al agentiei franceze de presa dedicat Romaniei.

Simbol al grandomaniei fostului dictator Nicolae Ceausescu, Casa Poporului este in prezent destinatia numarul unu pentru turistii straini care vin la Bucuresti, noteaza jurnalistii de la AFP. Astfel, numai in aceasta vara circa o mie de turisti straini au vizitat zilnic Casa Poporului, cei mai multi fiind din Israel, Franta si Germania. Niels, un olandez de 27 de ani, le-a explicat jurnalistilor de la AFP ca aceasta constructie este primul obiectiv turistic pe care il viziteaza la Bucuresti, fiind "extrem de interesat, deoarece este o parte importanta a istoriei". Adina Mihai, unul dintre ghizii celei de-a doua cladiri din lume ca marime, dupa Pentagon, marturiseste ca "toti vizitatorii fac legatura intre aceasta cladire si Ceausescu", fiind "impresionati de dimensiuni". AFP aminteste ca pentru construirea acestui "palat faraonic" a fost nevoie de raderea a sapte kilometri patrati de cartiere istorice din Bucuresti.

 

Casa Poporului are un milion de metri cubi de marmura, 200.000 metri patrati de covoare si 900.000 metri cubi de lemn. La constructia demarata in 1984 au participat peste 20.000 de muncitori si 200 de arhitecti. Cinci ani mai tarziu, la caderea lui Ceausescu, doar 60% din cladire era realizata, aceasta fiind deschisa publicului in 1994, a explicat ghidul pentru AFP.
Traian Badulescu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, a marturisit AFP ca el face parte din cele 40.000 de persoane ale caror case au fost distruse pentru a fi construita Casa Poporului: "Aveam 7 ani. A fost traumatizant sa fii nevoit sa te muti dintr-o casa frumoasa intr-un bloc de apartamente. A fost o tragedie pentru multi oameni, cativa s-au sinucis, insa eu nu urasc palatul". Badulescu sustine ca este "o parte negativa a istoriei, insa ea nu trebuie stearsa", mai ales ca si in Rusia ori Ungaria vestigiile comuniste au devenit obiective turistice.

Nu numai Casa Poporului starneste interesul turistilor straini. Aflata la 150 km de Bucuresti, in satul Scornicesti, casa natala a lui Ceausescu este si ea un punct de atractie pentru vizitatorii straini, mentioneaza agentia franceza de presa. Construita acum o suta de ani, fara electricitate, casa are trei camere mici: cea in care dormeau Nicolae Ceausescu impreuna cu cei opt frati si surori si cu parintii lor, bucataria, cu "o mica masa rotunda si cu ulcioare din argila", si camera de oaspeti, decorata cu fotografii ale parintilor si bunicilor fostului dictator. Potrivit nepotului lui Ceausescu, Emil Badulescu, casa este temporar inchisa, dar din primavara urmeaza sa se redeschida.

Si fostele vile oficiale ale cuplului Ceausescu sunt, de asemenea, integrate in circuite turistice. In plus, la Bucuresti, un restaurant denumit dupa fostul ziar comunist "Scanteia" se joaca "ironic" cu nostalgia, fiind decorat cu embleme comuniste si avand feluri de mancare ce amintesc de perioada ceausista. "Simple, din cauza lipsei de alimente din epoca", incheie AFP.

Cele mai citite

Medic stomatolog condamnat la zece ani de închisoare pentru lipsire de libertate și agresiune sexuală asupra influenceriței Lolrelai

Un cutremur a zguduit lumea medicinei dentare după ce medicul Costin Iulian Berechet a fost condamnat la zece ani de închisoare cu executare. Berechet,...

Andrei Ursu și Vlad Condurache au fost eliminați de la Asia Express 2024

În ediția din 19 septembrie a emisiunii „Asia Express 2024,” Andrei Ursu și Vlad Condurache au fost eliminați după ce au terminat pe ultimul...

Românii au prins gustul vieții la țară. „Acela a fost momentul când am decis să facem pasul către sat“

Pandemia i-a împins pe mulți români să se mute în mediul rural, iar trendul continuă și în prezent. Spațiile deschise i-au făcut să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă