0.2 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialAcademie Europeana HIV/SIDA la Bucuresti

Academie Europeana HIV/SIDA la Bucuresti

Academia Europeana HIV/SIDA si de boli Infectioase a fost inaugurata  sambata, ca parte a Institutului National de Boli Infectioase "Prof. dr Matei Bals". Institutia, care este prima de acest gen din Europa, va oferi in Romania pentru beneficiari romani sau straini programe de cursuri rezidentiale sau la distanta, oferind acces direct la pacienti, facilitati si experti. "Academia isi propune sa fie un instrument de referinta pentru pregatirea post-universitara a diverselor categorii de personal medical si social de la noi. In acelasi timp, la nivel international, Academia va sustine o retea de experti din peste 15 tari europene care vor lucra pentru a crea standarde si ghiduri de buna practica si pentru a se solidariza in sustinerea programelor adecvate pentru combaterea HIV/ SIDA si a altor boli infectioase la nivelul Uniunii Europene", a declarat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, presedintele Comitetului de organizare a Academiei.

 

Prezent la inaugurare, ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a sustinut ca suntem in momentul in care putem exporta din experienta pe care am acumulat-o in tratarea persoanelor cu HIV/SIDA si Academia va face tocmai acest lucru. "La inceputul anilor ‘90 imaginile copiilor infectati cu HIV din Romania se regaseau pe mai toate canalele media din intreaga lume. Astazi, dupa 10 de ani in care am luptat cu aceasta maladie si am castigat experienta in domeniu, ne aflam pe pozitia de a impartasi si celorlalte tari din regiune cunostintele acumulate in aceasta perioada. In acest sens, vom coordona un plan regional HIV/SIDA in Moldova, Belarus, Ucraina si in tarile din Caucaz", a spus Ion Bazac. Cursurile Academiei sunt certificate de Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei si Colegiul Medicilor din Romania si durata lor variaza intre o saptamana, o luna si trei luni.

 

"Sunt convinsa ca acest proiect ambitios se va transforma intr-o platforma importanta de cercetare si educare si de aceea consider ca merita sa primeasca rang academic. Astfel, se va  plasa in seria celor cinci institutii postuniversitare din Romania", a declarat ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.  
Primii care vor intra in amfiteatrele si laboratoarele Academiei HIV/SIDA vor fi studentii de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila", care isi vor desfasura aici cursurile de epidemiologie, si o serie de rezidenti din  Europa de Est. "Metode de ingrijire ale pacientului HIV/SIDA", "Tratamentul pediatric HIV/SIDA", "Metode de ingrijire ale pacientilor consumatori de droguri injectabile infectati cu HIV/SIDA" sunt cateva dintre cursurile care se vor derula in laboratoarele Academiei, o investitie de peste 1,5 milioane de dolari.

» Incidenta imbolnavirilor
Romania este o tara cu o incidenta mica a cazurilor noi de infectare si are cel mai mare numar de supravietuitori de lunga durata din regiune. Un numar de 7.434 de pacienti cu HIV/SIDA beneficiaza gratuit de tratament, pentru care statul plateste 50 de milioane de euro anual. Este cel mai mare numar de persoane tratate in Europa Centrala si de Est, raportat la evidentele active.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă