Aproximativ 15% din populaţia lumii suferă de un handicap, conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Oamenii cu dizabilităţi, mai ales cei cu probleme de comportament, sunt deseori marginalizaţi de ceilalţi.
Copiii sunt cei mai grav afectaţi de această discriminare. Ei nu ȋnţeleg faptul că sunt diferiţi de marea majoritatea a populaţiei. Nu pot să ţină pasul cu cei de vȃrsta lor, ȋnţeleg mai greu şi se pot exprima mai greu. Pentru a-i ajuta pe aceşti copii, dar şi pe adulţii cu probleme, autorităţile şi ONG-urile au demarat zeci de proiecte de sensibilizare. Ȋn ultima săptămȃnă, mii de persoane cu handicap au participat la ȋntreceri sportive şi activităţi culturale, pentru a arăta semenilor că pot şi ei fi integraţi ȋn societate.
La 1 decembrie, Direcţia pentru Protecţia Copilului din Sectorul 6 din Bucureşti a organizat o competiţie de şah la care au partcipat mai mulţi copii cu probleme. Printre aceştia au participat şi micuţi care au sindromul ADHD. Unii dintre ei au avut rezutate frumoase şi la Campionatul Internaţionl de Şah care s-a desfăşurat, vara trecută, pe malul mării. Programul îşi propune să stimuleze gândirea logică şi spiritul de combativitate în rândul copiilor, în scopul integrării lor sociale. Din fondurile alocate proiectului copiii vor fi răsplătiţi cu dulciuri, cupe şi table de şah.
De asemenea, sȃmbătă, 3 decembrie, ȋn foaierul Sălii Radio „Mihail Jora” şi ȋn Club A se vor desfăşura diverse programe artistice şi expoziţii de pictură şi lucrări artizanale realizate de persoane cu handicap.
Săptămȃna trecută, reprezentanţii Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) au mers prin mai multe grădiniţe private şi publice, unde le-au explicat micuţilor preşcolari despre importanţa acceptării copiilor cu Sindromul Down, Autism, ADHD şi atle astfel de dizabilităţi.
La Arad, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a organizat programe artistice şi concursuri sportive, iar la 5 decembrie, Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany ȋn colaborare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad organizează un eveniment special la Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională „Tabacovici”.
Ȋn Argeş, persoanele cu handicap au primit pachete cu alimente, au participat la concursuri de table şi de şah.
Ȋn fiecare an, la 3 decembrie este marcată Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi Data a fost stabilită ȋn 1992, de Adunarea Generală a ONU, pentru a motive populaţia să ȋnţeleagă efectele dizabilităţilor şi pentru a combate discrimiarea. ONU doreşte ca ȋntreaga lumesă devină mai responzabilă ȋn ceea ce priveşte integrarea persoanelor cu dizabilităţi.