» 110.000 de fetite din clasele a IV-a vor fi vaccinate contra HPV in scoli.
» Parintii care refuza vaccinarea copilelor vor trebui sa dea o declaratie pe proprie raspundere.
» Asupra vaccinului Gardasil planeaza suspiciuni legate de testarea lui insuficienta.
Ministerul sanatatii a anuntat ca de saptamana viitoare va incepe o campanie in forta, la nivel national, pentru vaccinarea contra HPV (Human Papilloma Virus) a fetitelor din clasele a IV-a. "Pana luni, 24 noiembrie 2008, medicii responsabili cu vaccinarea vor stabili graficul de vaccinare pentru fiecare scoala de care raspund si vor trimite aceasta programare autoritatilor de sanatate publica", a spus Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii. Mai mult, parintii vor fi informati asupra vaccinarilor in cadrul sedintelor cu parintii. Cei care nu vor accepta ca fetitele lor sa fie vaccinate vor fi obligati sa-si dea in scris refuzul. In aceasta campanie s-a implicat si Ministerul Educatiei. Pana la sfarsitul saptamanii viitoare, inspectoratele scolare vor fi obligate sa monitorizeze numarul de refuzuri. Masura de preventie este salutara prin scopul nobil de a proteja viitoarele femei de o boala cumplita.
Insa presarea psihologica a parintelui, informarea in graba a lui si rapiditatea cu care s-a introdus vaccinarea unui produs in jurul caruia planeaza inca suspiciuni pun semne de intrebare. Campania, pentru care Guvernul a aprobat fonduri de 23 de milioane de euro, este sustinuta de companiile GlaxoSmithKline (GSK) si Merk Sharp Dohme (MSD), producatorii celor doua vaccinuri, Cervarix si Gardasil. Totusi, asupra produsului firmei americane MSD – Gardasil – au planat controverse legate de anumite efecte secundare si decese. Prof.dr. Adrian Streinu Cercel, seful Comisiei de Vaccinare din MS, a spus ca nu exista nici o legatura de cauzalitate intre acestea si vaccin. Intr-un raport recent al organizatiei americane Judicial Watch, care a evaluat datele FDA (Food and Drug Administration) si dosarele pe baza carora produsul a primit unda verde a FDA, se precizeaza ca vaccinul este preventiv, nu trateaza infectiile preexistente si nu reprezinta un tratament contra cancerului de col uterin.
Se specifica fpatul ca potentialul sau carcinogen si genotoxic nu a fost evaluat pe deplin. Produsul este o proteina creata prin inginerie genetica. Mai mult, acelasi raport precizeaza ca Gardasil se afla inca in faza de testare si nu va fi pe deplin evaluat din punct de vedere al sigurantei pana in septembrie 2009. Pe de alta parte, Sorin Popescu, corporate external affairs manager MSD, ne-a declarat: "In iulie 2008, FDA a anuntat ca vaccinul este sigur si bun si ca beneficiile sunt mai mari decat riscurile. Vaccinul este complet testat". Sorin Popescu a mentionat ca astfel de campanii scolare de vaccinare precum cea realizata in Romania se practica in tari ca Marea Britanie, Suedia si Canada.
Campania, o idee nascuta in urma vizitei fostului secretar de stat american Madaleine Albright, este criticata puternic de Asociatia Crestin-Ortodoxa Provita, care considera "ca premisele de la care se pleaca pentru prevenirea cancerului de col uterin sunt gresite si nu se se iau in considerare cauzele directe ale infectiei cu HPV: relatii sexuale de la o varsta frageda, contractare boli cu trasmitere sexuala (gonoree), fumatul. Modalitatile de aparare contra HPV/ cancerul de col uterin sunt evitarea acestor factori si efectuarea testului Babes-Nicolau de doua ori pe an daca s-a inceput viata sexuala". Conform datelor specialistilor, tulpinile de HPV 16 si 18 (din cel putin 100) responsabile de 70% din cazurile de cancer de col uterin sunt incluse in vaccin.
» 3.000 de cazuri noi
Statisticile Ministerului Sanatatii arata ca in ultimii 20 de ani tara noatra a avut cea mai ridicata rata de mortalitate din Europa, din cauza cancerului de col uterin, de 6,3 ori mai mare decat media tarilor din UE. Aceasta rata de mortalitate a fost in continua crestere in ultimii 18 ani. 6 femei mor in fiecare zi din pricina acestei boli cumplite si in fiecare an peste 3.000 sunt diagnosticate. Acest tip de cancer este prima cauza de mortalitate la femeile cu varsta curpinsa intre 15 si 44 de ani.