3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialBoris Johnson: Relaţiile româno-britanice vor şi mai puternice după ieşirea Marii Britanii...

Boris Johnson: Relaţiile româno-britanice vor şi mai puternice după ieşirea Marii Britanii din UE

Boris Johnson, ministrul de Externe britanic, a scris luni seară pe Twiter că se află la Bucureşti pentru a-l asigura pe omologul său român Teodor Meleşcanu că relaţiile româno-britanice vor şi mai puternice după ieşirea Marii Britanii din UE, conform News.ro.

"Mă aflu la Bucureşti în această seară, pentru a-l asigura pe ministrul de Externe român Teodor Meleşcanu că legăturile dintre Marea Britanie şi România vor fi chiar şi mai puternice după ce Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană", a scris Boris Johnson pe Twitter, postând şi o fotografie alături de Teodor Meleşcanu.

Ambasada Marii Britanii a precizat într-un comunicat că ministrul britanic de Externe Boris Johnson vizitează Praga, Bucureşti şi Bratislava, "pentru a oferi asigurări cu privire la valoarea pe care Marea Britanie o ataşează relaţiilor sale de prietenie cu cele trei capitale şi pentru a dezvolta pe mai departe cooperarea pe o paletă de subiecte de interes reciproc".

"Boris Johnson va avea o serie de întâlniri la nivel înalt cu omologul său ceh, Lubomir Zaorálek, la Praga, şi cu cel român, Teodor Meleşcanu, la Bucureşti, pe data de 25 septembrie, precum şi cu premierul slovac Robert Fico şi secretarul de stat pentru afaceri europene Ivan Korčok, la Bratislava, pe 26 septembrie. Aceste vizite consolidează relaţiile strânse pe care Marea Britanie le are cu toate cele trei ţări, state membre UE apropiate, cu valori şi interese comune. Regatul Unit cooperează îndeaproape cu cele trei ţări în domeniul securităţii şi politicilor de apărare, precum şi în cel al combaterii influenţei Rusiei, a sclaviei moderne, a comerţului cu droguri şi a terorismului; şi împărtăşeşte cu cele trei ţări dorinţa de a creşte nivelul comerţului bilateral", anunţă reprezentanţa diplomatică.

De asemenea, după discursul ţinut săptămâna trecută, la Florenţa, de premierul britanic Theresa May, ministrul de Externe Boris Johnson va putea exemplifica modalităţile prin care Marea Britanie intenţionează să întărească relaţiile bilaterale pe care le are cu statele prietene din Europa, în pofida ieşirii sale din Uniunea Europeană.

În preambulul vizitei, Ministrul britanic de Externe a declarat: "Sunt încântat să vizitez Republica Cehă, România şi Slovacia şi aştept cu nerăbdare întâlnirile cu colegii mei pentru a lucra îndeaproape pe o serie de subiecte de afaceri externe, inclusiv cele legate de securitate şi apărare. Marea Britanie va continua să îşi aducă contribuţia integrală la apărarea Europei, în paralel cu procesul de pregătire a ieşirii din UE. (…) Survenite după discursul de la Florenţa al premierului May, aceste vizite îmi oferă ocazia de a discuta personal cu parteneri UE apropiaţi următorii noştri paşi în ceea ce priveşte continuarea negocierilor".

Boris Johnson salută ocazia de a discuta cu premierul Fico şi cu miniştrii de Externe Zaorálek şi Meleşcanu despre oportunităţile de dezvoltare a relaţiilor comerciale bilaterale.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...

Ciucă și Ciolacu le prezintă filialelor din București candidatul unic. Cel mai probabil este Cîrstoiu. Se așteaptă reacția Gabrielei Firea

Liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, se întâlnesc, marți dimineață, cu liderii filialelor din București ale ambelor partide, pentru a le...
Ultima oră
Pe aceeași temă