3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialVizele pentru SUA. Ce poate face Comisia Europeană

Vizele pentru SUA. Ce poate face Comisia Europeană

O ştire difuzată miercuri de website-ul Euractiv.com, arăta că Bruxelles-ul ar fi dat Statelor Unite un răgaz de şase luni pentru a ridica vizele călătorilor proveniţi din România, Polonia, Bulgaria, Croaţia şi Cipru, în caz contrar Comisia ar putea lua măsuri de reciprocitate. În realitate, aceste măsuri sunt foarte limitate.

Comisia Europeană a cerut Statelor Unite să ridice regimul vizelor pentru cetăţenii din cinci ţări membre ale Uniunii Europene, printre care şi România. Bucureştiul trebuie să notifice CE până duminică, 9 februarie, privind situaţia curentă a accesului cetăţenilor români pe teritoriul american. În 20 ianuarie 2014, a intrat în vigoare un Regulament european care cere statelor UE să „reacţioneze în comun” în privinţa vizelor, în special în cazurile în care ţările terţe îi supun pe cetăţenii UE „unui tratament diferenţiat“. Astfel, dacă SUA nu rezolvă situaţia privind regimul de acces al cetăţenilor tuturor statelor UE pe teritoriul american, Uniunea Europeană ar putea introduce vize pentru diplomaţii americani, a avertizat Comisia.

Citeşte şi: România a cerut instituţiilor UE să întrebe SUA de vize, dar Bruxelles-ul refuză

Ieri, Ministerul de Externe a confirmat că a notificat Comisia Europeană, dar a ţinut să precizeze că eforturile bilaterale România-SUA continuă. Într-un comunicat remis website-ului Hotnews.ro, MAE afirmă că „Demersul Comisiei Europene, în baza Regulamentului European 1289/2013, nu exclude posibilitatea ca Statele Membre să întreprindă şi demersuri bilaterale faţă de statele terţe în vederea obţinerii reciprocităţii în materie de vize. România are un dialog constant şi substanţial cu SUA, inclusiv în cadrul Grupului de lucru pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor, pe tema admiterii României în Visa Waiver, ultima reuniune a acestui grup având loc în luna ianuarie 2014. Este de remarcat totodată, că rata de refuz a cererilor de viză a cunoscut în anul fiscal care s-a încheiat, cea mai mare reducere, de la 17% în anul anterior la 11,5%.

Citeşte şi: CE infirmă ultimatumul dat SUA pentru rezolvarea problemei vizelor

De asemenea, România continuă demersurile în plan bilateral pentru accelerarea procesului de amendare a legislaţiei americane în materie de vize, care va crea condiţii mai permisive accederii în program.”

Accentul pe relaţia bilaterală se explică prin faptul că există foarte puţine lucruri pe care Comisia le poate face efectiv. Ieri, în briefingul de presă de la Bruxelles, purtătorul de cuvânt al Comisarului pentru Afaceri interne, Michele Cercone, a recunoscut că în prezent Comisia nu are în vedere nici un demers împotriva Statelor Unite. Întrebat ce se va întâmpla după ziua de duminică cu notificările celor cinci state, acesta nu a putut spune mai mult decât că acestea vor fi publicate în jurnalul oficial al Comisiei.

Demersul Comisiei se bazează pe regulamentul intrat în vigoare la 20 ianuarie, precum şi pe un vot dat în Parlamentul European, dar adevărul e că politica de vize este în întregime atributul statelor membre. Surse din Comisie au declarat pentru „România liberă“ că orice decizie la nivel european privind reciprocitatea, adică eventuala impunere de vize Statelor Unite, va trebui luată în Consiliul European de majoritatea liderilor statelor membre. Cum majoritatea statelor membre pot călători liber în SUA, acest vot nu va veni niciodată. Comisia nici măcar nu poate impune vize diplomaţilor americani acredi­taţi la Londra sau Berlin, deci ame­nin­ţarea cu reciprocitatea introducerii vizelor deţinătorilor de paşapoarte diplomatice este goală de conţinut. Tot ceea ce poate face Comisia este să recomande celor cinci state să adopte măsuri de reciprocitate, adică să impună pe cale bilaterală vize de călătorie Statelor Unite, ceea ce ar însemna că statele respective să se împuşte singure în picior în relaţiile politice şi economice cu Statele Unite. Din acest motiv, MAE continuă demersurile bilaterale şi eforturile de reducere a ratei refuzurilor, singurele care pot aduce în mod realist ridcarea vizelor de călătorie în SUA.

Cele mai citite

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...

Austria va ridica blocada Schengen pentru România și Bulgaria. Când vor adera complet cele două țări

Austria va ridica probabil în primăvara anului 2025 vetoul prin care blochează extinderea Schengen, relatează publicația austriacă Kurier, potrivit B1Tv. Austria ar urma să ridice...

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...
Ultima oră
Pe aceeași temă