Update 3: Astăzi, la Londra, familiile celor 67 de britanici ucişi în atentatele din 11 septembrie s-au reunit la catedrala St Paul, pentru o slujbă religioasă dedicată celor zece ani care au trecut de la tragedia din Statele Unite, relatează AFP, potrivit Mediafax.
Aproximativ 2.000 de persoane, între care ambasadorul Statelor Unite Louis Susman, au participat la această ceremonie.
Reprezentanţii pompierilor şi serviciilor de poliţie au fost, de asemenea, prezenţi la această slujbă, una dintre multiplele comemorări organizate pe tot parcursul zilei în Marea Britanie.
În auditoriu s-a aflat şi una dintre supravieţuitoarele acestor atentate, care s-au soldat în total cu aproape 3.000 de morţi. Courtney Cowart era pe punctul de a fi îngropată de vie sub unul dintre turnurile World Trade Center, la Manhattan, care s-a prăbuşit la 11 septembrie, lovite din plin de avioane deturnate de terorişti.
Un imn inspirat din mesajul trimis de regina Elisabeta pentru o ceremonie care s-a desfăşurat la New York în memoria victimelor britanice imediat după atentate, a fost intonat în timpul slujbei. „Tristeţea este preţul pe care îl plătim pentru dragoste”, afirma regina în mesajul ei.
Aceste cuvinte sunt înscrise şi pe memorialul închinat celor dispăruţi şi înălţat la Grosvenor Square, în apropiere de ambasada Statelor Unite, în centrul Londrei.
Update 2: Berlinul a comemorat atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 prin coborârea unui drapel american în bernă, la Checkpoint Charlie, cel mai celebru post de frontieră din capitala germană, din timpul Războiului Rece, relatează AFP, potrivit Mediafax.
„Nu uităm 11 septembrie 2001”, se putea citi pe un panou semnat „noi berlinezii” şi amplasat în acest loc ce marca frontiera dintre partea comunistă a capitalei germane şi sectorul ocupat de americani.
Anterior, în cursul zilei, preşedintele german Christian Wulff a comemorat 11 septembrie asistând la un serviciu ecumenic reunind confesiunile creştină, mozaică şi musulmană, în biserica americană din Berlin.
Persoanele prezente, între care fostul cancelar Gerhard Schröder, aflat la putere în Germania în timpul atentatelor, au respectat un minut de reculegere în memoria victimelor atacurilor sinucigaşe din urmă cu zece ani.
Aceste atentate „încalcă însăşi esenţa religiei şi nu pot fi jutificate în niciun fel”, a declarat Wulff.
Trei piloţi kamikaze, între care coordonatorul deturnărilor Mohammed Atta, aflat la comanda primului avion care s-a lovit de World Trade Center, au trăit mai mulţi ani la Hamburg, oraş bogat din nordul Germaniei.
Update 1: La Roma, s-a ţinut un minut de reculegere pe toate aeroporturile, la ora la care, în urmă cu zece ani, primul avion a intrat în turnul sudic al World Trade Center, relatează Mediafax, citând AFP.
Mai multe anunţuri au fost făcute anterior la difuzoare în aeroporturile Fiumicino şi Ciampino, iar la ora 14.46 (15.46 ora României), personalul aeroportuar, dar şi numeroşi pasageri, s-au oprit şi au respectat un minut de reculegere.
La Roma, primarul Gianni Alemanno şi ambasadorul Statelor Unite în Italia, David Thorne, au mers împreună la o slujbă, după care au depus o jerbă la monumentul dedicat victimelor atacurilor din New York şi Washington. Thorne s-a declarat „etern recunoscător” pentru „solidaritatea exprimată de italieni în acea zi tragică”.
Ceremonii similare au fost organizate în mai multe oraşe din Italia. La Milano, preşedintele companiei Franklin Templeton, Sergio Albarelli, a declarat, cu vocea sugrumată de emoţie, că a pierdut 87 de colegi în această tragedie.
La rândul său, premierul italian i-a adresat o scrisoare preşedintelui american Barack Obama pentru a „revigora sentimentele sale de apropiere, prietenie şi solidaritate cu poporul Statelor Unite„.
Zece stejari au fost plantaţi la Madrid în semn de omagiu pentru victimele atentatelor de la 11 septembrie, iar Parisul comemorează această zi prin amplasarea, pe esplanada Trocadero, a unor replici ale turnurilor gemene, înalte de 25 metri, relatează Agerpres.
Victimele atentatelor de la 11 septembrie au fost omagiate, astăzi, la Madrid, în parcul Juan Carlos I, unde prinţii de Asturias au inaugurat un monument special, o pădurice cu zece stejari americani, unul pentru fiecare an scurs de la atentatele din SUA, potrivit postului public de televiziune spaniol.
Omagiul a avut loc în prezenţa ambasadorului american la Madrid, Alan D. Solomont, precum şi a ministrului spaniol al afacerilor externe, Trinidad Jiménez, şi a primarului capitalei spaniole, Alberto Ruiz Gallardón. În parc a fost dezvelită şi o placă comemorativă. Ambasadorul Solomont a anticipat că „stejarii vor creşte, precum relaţiile dintre Spania şi SUA” şi a arătat totodată că păduricea plantată astăzi în parcul din Madrid „scoate în evidenţă capacitatea omului de a trece peste necazuri şi de a aprecia valoarea vieţii”. El a amintit că, după zece ani de la atentate, în toată lumea au fost create 599 de locuri în care sunt omagiate cele aproape 3.000 de victime, din 90 de ţări, dintre care 11 sunt în afara SUA, în Franţa, Marea Britanie, Japonia, Australia ori Spania.
Omagiul de astăzi a fost adus tuturor victimelor terorismului din lume, iar cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere în amintirea victimelor de la 11 septembrie 2001, din New York, precum şi a celor din 11 martie 2004, de la Madrid.
Şi capitala Franţei, Paris, comemorează atentatele din SUA, cu replici ale turnurilor World Trade Center pe esplanada Trocadéro, concerte şi o slujbă oficiată la Notre-Dame, într-un gest de solidaritate faţă de aliatul american, în pofida trecutelor tensiuni legate de Irak, relatează AFP.
În faţa Palatului Chaillot din Paris, unde au fost amplasate replici, înalte de 25 de metri, ale celor două turnuri new-yorkeze, se va desfăşura o ceremonie, în cursul după-amiezii, în memoria celor ucişi în atacurile teroriste în urmă cu zece ani.
Ambasadorul SUA în Franţa, Charles Rivkin, primarul Parisului, Bertrand Delanoë, şi ministrul de interne, Claude Guéant, vor asista la ceremonia la care vor participa un cor de copii, orchestra Academiei de muzică din Paris şi tineri artişti americani.
Venit la Paris, pompierul new-yorkez Tony Benetatos va primi onoruri în numele tuturor salvatorilor de la 11 septembrie 2001. Un număr de 343 de pompieri au murit în atentatele de la World Trade Center.