25.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialUE va acorda R. Moldova 75 de milioane de euro, pentru modernizarea...

UE va acorda R. Moldova 75 de milioane de euro, pentru modernizarea industriei vinului

Uniunea Europeană îi va acorda Republicii Moldova un împrumut de 75 de milioane de euro, pentru a o ajuta să îşi modernizeze industria vinului, a declarat viceministrul moldovean al agriculturii, Vasile Bumacov, pentru Radio Europa Liberă.

Împrumutul va proveni de la Banca Europeană de Investiţii, a precizat Bumacov.

Vinurile şi băuturile pe bază de vin sunt reprezintă principalele exporturi ale Republicii Moldova. Uniunea a decis recent să dubleze cota exporturilor de vin moldovenesc în cele 27 de state membre.

Bumacov a calificat creditul UE drept „un gest foarte prietenesc faţă de Republica Moldova”, în special în condiţiile în care cele 27 de state membre UE au probleme în absorbirea vinului de la producători importanţi, precum Franţa, Italia sau Spania.

El a subliniat că producătorii de vin din ţara sa trebuie să se dovedească la înălţime şi să îmbunătăţească din punct de vedere calitativ vinurile vândute.

Guvernul rus a acuzat recent Republica Moldova că vinde vin de calitate inferioară, în condiţiile în care Rusia reprezintă în continuare principala piaţă de export pentru vinurile moldoveneşti.

După ce Moscova a impus un embargo asupra vinurilor moldoveneşti, în 2006, unii producători şi-au reorientat exporturile către UE, profitând de interesul blocului de a consolida legăturile politice şi comerciale cu vecinii săi estici.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Nu e nevoie de legislație suplimentară, ca domnul președinte Iohannis să candideze

Declarația a fost făcută în timpul unei vizite la Cluj Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat, sâmbătă, la Cluj, că nu crede că...

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...

Erdogan vrea să se întâlnească cu Bashar al-Assad la ONU

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut să se întâlnească cu omologul său sirian Bashar al-Assad la New York, în marja Adunării Generale a...
Ultima oră
Pe aceeași temă