Comisia Europeana va demara, maine, procedura de incalcare a Tratatului de Aderare in cazul Romaniei, transmite RFI Romania, citand surse apropiate CE si Guvernului roman, actiunea referidu-se la pastrarea de catre stat a "actiunii de aur" la Petrom, care asigura dreptul de veto in AGA, informeaza Mediafax.
"De data aceasta, este vorba de privatizarea Petrom, unde statul roman detine asa numita 'actiune de aur'; mai exact, poate respinge unele propuneri in Adunarea Generala a Actionarilor, desi este actionar minoritar", potrivit surselor citate de RFI Romania.
Conform legislatiei europene, aceasta situatie incalca mai multe prevederi din capitolul Piata interna, iar statul roman ar putea fi obligat la plata unei amenzi.
Comisia Europeana a avertizat statul roman inca de la privatizarea Petrom, in anul 2004, cu privire la eventuala revizuire a modalitatii de privatizare.
In 2004, Petrom a fost privatizata, 51% din actiuni fiind preluate de grupul austriac OMV printr-o tranzactie de 1,5 miliarde de euro care a vizat cumpararea directa de actiuni si majorarea capitalului. Statul roman a pastrat 40,7% din actiuni, restul fiind detinut de Banca Europeana pentru Reconstructie si dezvoltare si de actionarii minoritari.
Demararea procedurii de incalcare a normelor UE ar fi cel de-al doilea demers de acest fel al Comisiei Europene impotriva Romaniei, dupa taxa de prima inmatriculare.
Potrivit acelorasi surse, astfel de proceduri ar putea fi declansate si la capitolul Mediu, unde problemele Romaniei sunt si mai mari, arata RFI Romania.
Actiunea Comisiei Europene este primul pas dintr-o procedura mai complicata care se finalizeaza cu aducerea statului acuzat in fata Curtii Europene de Justitie.