» Presedintele Republicii Cipru, Tassos Papadopoulos, efectueaza o vizita de stat la Bucuresti. Cu aceasta ocazie, cotidianul "Romania libera" publica primul interviu acordat presei romanesti de un sef de stat cipriot.
» Excelenta, vizita dumneavoastra la Bucuresti are loc la putin timp dupa ce Romania a devenit membra a Uniunii Europene. Cum va asteptati sa evolueze relatiile bilaterale acum, cand ambele state au statutul de membre?
— UE poate deveni cu usurinta un forum in care Cipru, un stat membru relativ "nou", si Romania, "cel mai nou" – state care au deja o traditie a relatiilor prietenesti –, pot conlucra mai profund. Sanatatea publica, problemele de mediu, energia, securitatea zonelor de coasta, viitorul Europei si Tratatul Constitutional European, ca si procesul de reforma a Politicii Agricole Comune sunt doar cateva dintre domeniile de interes comun. Parteneriatul bilateral va fi un cadru pentru schimburi de idei si coordonare in participarea la programele comunitare, avand si potentialul de a deveni canalul de promovare a obiectivelor Politicii Europene de Vecinatate.
» Recent, presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a discutat problema Ciprului si relatia UE-Turcia cu omologul sau grec, domnul Karolos Papoulias. Domnul Basescu a declarat ca Turcia trebuie sa indeplineasca toate criteriile UE, inclusiv cele referitoare la relatia cu un stat membru al UE cum este Cipru, si a comentat ca "este de neconceput sa existe intre state membre restrictii privind ancorarea intr-un port a navelor apartinand tarilor UE". De asemenea, presedintele Basescu a declarat ca "eforturile pentru reunificarea Ciprului trebuie sa fie continuate".
Sunt aceste comentarii o indicatie a unei pozitii comune intre Bucuresti si Nicosia in aceste probleme sensibile?
— In pofida sprijinului general acordat de Cipru procesului de aderare a Turciei, se stie foarte bine, din pacate, ca Ankara inca refuza sa-si indeplineasca toate obligatiile europene, in special pe cele legate, direct sau indirect, de Cipru. Domnul Basescu a subliniat foarte intelept acest lucru. De asemenea, Turcia blocheaza constant participarea statului cipriot la nu mai putin de sapte organisme internationale, la care participa toate statele membre ale UE. Din cauza refuzului Turciei de a extinde Protocolul de la Ankara la toate statele membre, buna functionare a pietei interne a UE este afectata.
» Suntem recunoscatori Romaniei pentru sprijinul fata de rezolutiile internationale asupra Ciprului
Pozitia Turciei a fost condamnata unanim si sanctionata de statele membre ale UE, ca si de catre statele in curs de aderare, in decembrie 2006.
Romania, ca o tara care a trecut recent prin procesul dificil al alinierii la acquis-ul european, cu realizari laudabile, este foarte constienta de necesitatea de a respecta pe deplin si de a indeplini conditiile stipulate in procesul de negocieri.
Romania impartaseste aceeasi pozitie cu toti membrii Uniunii asupra necesitatii indeplinirii de catre Turcia a obligatiilor sale europene. De asemenea, ca membru al comunitatii internationale, Romania si-a oferit sprijinul total pentru rezolutiile ONU asupra Ciprului. Iar pentru aceasta guvernul si poporul meu sunt recunoscatoare.
Presedintele Basescu a avut dreptate si cand a declarat ca "eforturile pentru unificarea Ciprului trebuie sa fie continuate". Aceasta este exact pozitia guvernului meu.
Reunificare intr-o
federatie bicomunitara
» Consiliul European din decembrie 2006 a reiterat angajamentul UE fata de gasirea unei solutii a problemei Ciprului si fata de ideea de stat unic. Care sunt cele mai importante progrese recente?
— Guvernul Ciprului ramane angajat fata de reunificarea intr-o federatie bizonala, bicomunitara. Eforturile sale se indreapta spre pregatirea terenului pentru un nou si substantial proces de negocieri. In acest sens, la 8 iulie 2006 am ajuns la un acord cu liderul comunitatii cipriotilor turci. Suntem deschisi si la discutarea propunerilor de Masuri de Edificare a Increderii (GBMs), sub egida UNFICYP. Speram ca si cipriotii turci vor raspunde in acelasi spirit constructiv.
» La doar trei ani dupa ce a devenit membru al UE, Cipru a cerut sa devina membru al zonei euro la 1 ianuarie 2008. Care este secretul acestui succes?
— Republica Cipru a depus cerere sa devina al 14-lea stat membru al zonei euro dupa patru ani de eforturi intense pentru a indeplini Criteriile de la Maastricht si cerintele introducerii monedei unice europene. Implementarea stricta a Programului National de Convergenta, ca si vointa aratata de sectorul public si privat au fost secretul. Guvernul nostru considera aderarea Ciprului la zona euro drept o prioritate nationala strategica.
Am reusit sa aplicam politici de disciplina fiscala eficiente, oferind, prin urmare, stabilitate microeconomica si macroeconomica.
Neaplicandu-le noi taxe cetatenilor ciprioti in ultimii patru ani, dar disciplinand cheltuielile din buget si aplicand un sistem de colectare a taxelor mai eficient, am reusit sa reducem enormul deficit public mostenit.
» Ciprul a semnat, impreuna cu alte opt state membre UE (inclusiv Bulgaria), o declaratie solemna pentru "relansarea Europei sociale". Credeti ca aceasta abordare va asigura capacitatea UE de a concura pe piata globala?
— Abordarea sociala este deja reflectata in Strategia de la Lisabona si reafirmata la Consiliul Ministerial din 22 februarie 2007.
Principiile evidentiate in Declaratie sunt elemente vitale ale Modelului Social European.
Nu cred ca aceasta abordare va stanjeni capacitatea UE de a concura pe piata globala.
Dimpotriva, politicile sociale pot imbunatati mobilitatea muncitorilor si crearea de locuri de munca, contribuind la cresterea productivitatii si la coeziunea sociala. z
BIOINFO
Tassos Papadopoulos
s-a nascut la Nicosia in ianuarie 1934 si a facut studii de drept la Londra.
A fost implicat activ in lupta de eliberare impotriva dominatiei britanice, ca sef al Sectiunii Nicosia a EOKA (Organizatia Nationala a Luptatorilor Ciprioti) si, ulterior, ca sef al PEKA – aripa politica a EOKA. A participat la Conferinta de la Londra din 1959 si a fost unul dintre cei doi delegati care au votat impotriva semnarii Acordului de la Zürich si Londra privind problema cipriota.
A fost unul dintre cei patru reprezentanti ai partii cipriote grecesti in Comisia Constitutionala care au intocmit proiectul Constitutiei Republicii Cipru.
Timp de 12 ani a ocupat succesiv functiile de ministru de Interne, ministru de Finante, ministru al Muncii si Asigurarilor Sociale, Ministru al Sanatatii si Ministru al Agriculturii si Resurselor Naturale.
A reprezentat comunitatea cipriotilor greci in demersurile la ONU si Consiliul Europei.
A fost investit presedinte al Republicii Cipru pe 28 februarie 2003.
Relatii bilaterale
» Romania a stabilit relatii diplomatice cu Cipru imediat dupa proclamarea independentei de stat a acestei tari, pe 16 august 1960, reprezentarea la nivel de ambasada datand din noiembrie 1960.
La 30 noiembrie 2006, valoarea schimburilor comerciale ale Romaniei cu Cipru s-a ridicat la 62,37 milioane de euro. Ciprul ocupa la aceeasi data pozitia 10 in clasamentul investitiilor straine in Romania, cu 2.348 de societati cu capital cipriot, avand un capital total investit de 537,9 milioane euro. La data de 29 septembrie 2006, in Republica Cipru se aflau 14.288 cetateni romani cu drept legal de sedere. Piata muncii din Cipru este deschisa pentru romani si bulgari.