4.2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialRomânia în UE: unde excelează şi la ce capitole se află la...

România în UE: unde excelează şi la ce capitole se află la coada Europei

Directoratul General pentru Politică Regională al Comisiei Europene a analizat toate cele 27 de state membre ale UE şi a creat câte o fişă informativă pentru fiecare, menită să sprijine negocierile şi pregătirile pentru perioada 2014-2020. Fişa pentru România permite compararea cu uşurinţă a nivelului ţării noastre cu media europeană, precum şi cu statele care înregistrează cele mai bune, respectiv cele mai slabe performanţe în domeniile supuse analizei.

Din datele prezentate în raport reiese faptul că România cheltuie 0,5% din PIB pentru cercetare şi dezvoltare, aceasta repezentând cel mai mic procent înregistrat de către o ţară din Uniunea Europeană. Media UE este de 2% din PIB, în timp ce valoarea maximă înregistrată este de 3,9%. Planul României este cel de a atinge un procent cheltuieli de 2% din PIB pentru cercetare şi dezvoltare până în 2020.

România se află pe ultimul loc şi în privinţa numărului de angajaţi în domeniile legate de ştiinţă şi tehnologie (12,6% din numărul total de angajaţi, faţă de media europeană de 18,8% şi de valoarea maximă înregistrată de 33,1%) şi a numărului de angajaţi în sectoarele de înaltă tehnologie (1,8% faţă de media europeană de 3,7%).

România se află pe ultimul loc şi în privinţa numărului de locuinţe care beneficiază de Internet de mare viteză (23%, faţă de media europeană de 68%), al numărului de firme conectate la Internet de mare viteză (54% faţă de 87%) şi al procentului din populaţie care beneficiază de conexiune DSL (74% faţă de 94%).

PIB-ul pe cap de locuitor în cazul României reprezintă 45% din media UE şi a crescut, în medie, cu 4,5% pe an începând din 2010, comparativ cu procentul european mediu anual de creştere de 1%.

România se află aproape de media europeană (13,7) în ceea ce priveşte numărul zilelor necesare pentru a începe o afacere: 14. În Europa, numărul minim este de 4 zile şi cel maxim este de 32 de zile.

Indexul densităţii autostrăzilor din România, calculat în funcţie de lungimea acestora, de suprafaţa ţării şi de populaţia ţării noastre, este de 8,8, faţă de media europeană, care este de 100. Totodată, România conduce în topul ţărilor în funcţie de numărul de decese survenite în urma accidentelor rutiere: 130,1 la un milion de locuitori (faţă de media europeană de 69).

Un capitol cu care ne putem mândri este rata şomajului: 7,3% din populaţia activă, faţă de media europeană de 9,6% şi de valoarea maximă înregistrată într-un stat UE: 21,6%. Cu toate acestea, 41,4% dintre români riscă sărăcia şi excluderea socială, faţă de media europeană de 23,4%.

În UE, speranţa de viaţă a româncelor este cea mai mică: 77,4 ani (media europeană: 82,4 ani), în timp ce a bărbaţilor este de 69,8 ani (media europeană: 76,4 ani). Ţara noastră conduce şi la capitolul „mortalitate infantilă”, cu 9,8 decese la mia de naşteri, comparativ cu media UE, care este de 4,3 decese.

Deşi agricultura românească este considerată ca fiind ineficientă, România se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul celor angajaţi în sectorul agricol: 27,8% în 2009, comparativ cu media UE, de 5,7%. Şi în ceea ce priveşte numărul celor angajaţi în sectorul industrial, România se află peste media UE: 23,3% faţă de 17,5%.

Cele mai citite

Ghid complet pentru înlocuirea dinților de lapte la copii

Înlocuirea dinților de lapte de cei permanenți este o etapă importantă în dezvoltarea copilului. Este un proces natural și, de obicei, fără complicații,...

Israelul a bombardat împrejurimile capitalei siriene Damasc

Avioane de luptă israeliene au bombardat joi împrejurimile capitalei siriene Damasc, aflată de duminică sub controlul insurgenţilor care l-au înlăturat de la putere pe...

Cristian Păunescu, BNR: România are premise pentru recuperarea tezaurului de aur trimis la Moscova, dar cu un optimism prudent

Cristian Păunescu, consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), a declarat recent, la vernisajul primei expoziții din România despre tezaurul de aur al BNR...
Ultima oră
Pe aceeași temă