Premierul britanic David Cameron a anunţat pentru luni un vot în Parlament asupra organizării sau nu a unui referendum cu privire la menţinerea Marii Britanii în Uniunea Europeană (UE), o consultare populară cu care nu este de acord şi asupra căreia partidul său are opinii divergente, relatează AFP, potrivit Mediafax.
Votul asupra organizării referendumului era prevăzut iniţial joi, dar David Cameron urma să participe la un summit al Commonwealth-ului, în Australia.
Premierul a modificat calendarul, pentru a putea fi prezent în Parlament, unde unii conservatori eurosceptici au ameninţat că vor vota în favoarea unei asemenea iniţiative, al cărei rezultat va fi, totuşi, consultativ.
Proiectul de referendum oferă trei opţiuni: menţinerea Marii Britanii în UE, ieşirea din UE sau negocierea unor legături mai destinse, bazate pe „comerţ şi cooperare”.
Mark Pritchard, conducătorul unui influent grup de deputaţi conservatori eurosceptici – Conservative 1922 Committee, a declarat joi că va încălca orice consemn de vot constrângător cu privire la acest subiect, cu riscul de a se vedea exclus din partid.
„Este vorba, înainte de orice, despre ţara noastră. Partidul vinde după ea, iar cariera politică este ultima” prioritate, a declarat deputatul pentru BBC.
„Este o problemă de libertate, de democraţie şi de legitimitate a proiectului european”, a adăugat el. Alţi deputaţi au declarat că vor face la fel.
Hotărârea de a organiza o dezbatere şi un vot asupra oportunităţii unui referendum a fost adoptată marţi de către o Comisie interparlamentară, după ce Guvernul a primit o petiţie semnată de 100.000 de persoane care susţin o consultare la nivel naţional asupra acestei probleme extrem de controversate.
Iniţiativa, promovată de eurosceptici, impulsionaţi de criza euro, are puţine şanse de reuşită, în contextul „artimeticii” parlamentare şi ostilităţii lui David Cameron, afirmă majoritatea comentatorilor politici.
Însă ea îl pune pe premier într-o poziţie inconfortabilă, pentru că trezeşte disensiuni între conservatori cu privire la problemele europene şi riscă să îi pună într-o situaţie jenenantă în faţa liberal-democraţilor, aliaţii lor în coaliţia de guvernare, care sunt majoritar „eurofili”.