17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialNou bilanţ. Două cutremure în Spania - 9 morţi, 10.000 de oameni...

Nou bilanţ. Două cutremure în Spania – 9 morţi, 10.000 de oameni evacuaţi

UPDATE Numărul victimelor cutremurului produs miercuri în oraşul Lorca din Murcia se ridică la nouă morţi, după ce unul dintre cei răniţi grav a decedat la spital, în urma rănilor, a anunţat joi departamentul pentru sănătate din cadrul executivului local din Murcia.

UPDATE Niciun cetăţean român nu se numără printre victimele cutremurului produs miercuri seară în Spania, dar autorităţile de la Bucureşti aşteaptă detalii, în a doua parte a zilei de joi, în legătură cu naţionalitatea tuturor persoanelor rănite, informează MAE.

UPDATE Cutremurul care s-a produs miercuri după-amiază în sud-estul Spaniei, afectând cel mai grav oraşul Lorca, din regiunea Murcia, a eliberat o energie echivalentă cu peste 200 de tone de trinitrotoluen (TNT), a declarat preşedintele Colegiului Geologilor din Spania, Luis Suarez.

Bilanţul cutremurului a fost revizuit la opt morţi şi doi răniţi grav, după ce autorităţile anunţaseră iniţial zece morţi. În total, 10.000 de persoane, potrivit autorităţilor locale, au fost evacuate din acest oraş cu 92.700 de locuitori, situat la 70 de kilometri sud-vest de Murcia, unde serviciile publice se organizează pentru a distribui hrană.

Potrivit presei spaniole, mai întâi s-a produs la Lorca un cutremur cu magnitudinea de 4,5, în jurul orei locale 17.05, urmat apoi, la 18.47, de un seism de 5,1. Cutremurele s-au produs însă la suprafaţă şi de aceea şocul a fost mai mare şi pagubele mai însemnate.

Suarez a spus că producerea unor replici în următorul interval de timp ar fi un lucru pozitiv, pentru că energia va fi disipată şi se va evita un nou cutremur de intensitate mai mare.

Specialistul a explicat că un cutremur de 5,2 pe Richter este insuficient de puternic pentru a provoca prăbuşirea unor clădiri, iar pagubele înregistrate se datorează probabil unor stricăciuni care existau deja. Lorca este un oraş istoric şi are numeroase clădiri foarte vechi.

Ultimul cutremur mai puternic în zonă se produsese în 2006 şi a avut 4,8 pe Richter.

Vicepreşedintele organizaţiei geologilor, José Luis Barrera, a cerut ca populaţia să nu fie alarmată, precizând că replici puternice sunt puţin probabile. El a avertizat însă în privinţa pericolului prăbuşirii unor clădiri deja afectate de seism.

Situaţia în oraşul Lorca din sud-estul Spaniei, unde zece persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui seism care s-a produs miercuri, este una de „haos şi dezastru de proporţii” şi au fost trimişi ca întăriri poliţişti din Murcia şi Cartagena, precum şi din provinciile învecinate, potrivit El Mundo, citat de NewsIn.

Guvernul a mobilizat deja în Lorca o unitate de urgenţă a armatei, formată din 150 de militari, care desfăşoară operaţiuni de căutare şi salvare.

Epicentrul seismului cu magnitudinea de 5,2 – produs la ora locală 18.47, la aproape două ore de un alt cutremur mai mic, cu magnitudine de 4,4 – a fost localizat la est de Lorca, dar s-a simţit şi în alte câteva oraşe, în Cartagena, Aguilas, dar şi în capitala regiunii, Murcia. De asemenea, seismul s-a resimţit la Almería, Jaén, Málaga, Granada şi Sevilla.

Localnicii au declarat că seismul iniţial, produs la ora locală 17.05, deşi mai mic, a fost destul de puternic, dărâmând diverse obiecte în locuinţe, clătinând mese şi lămpi. În acel moment, oamenii au ieşit pe străzi, iar serviciul de urgenţe 112 a fost asaltat de sute de apeluri. A urmat apoi cel de-al doilea cutremur, pe care USGS l-a estimat la o magnitudine de moment de 5,3.

Spitalul Hospital Rafael Méndez din Lorca a fost evacuat, după ce a suferit avarii structurale. Potrivit Europa Press, multe clădiri sunt afectate, inclusiv o biserică şi acoperişul unui azil s-ar fi prăbuşit, existând persoane prinse printre dărâmături.

Scene de panică au cuprins oraşul, iar liniile telefonice sunt suprasolicitate.

Câteva drumuri au devenit impracticabile, inclusiv autostrada în direcţia Almeria, din cauza crăpăturilor şi a alunecărilor de teren.

Preşedintele regiunii Murcia, aflat la Bruxelles, şi-a întrerupt imediat vizita şi încearcă să se întoarcă de urgenţă.

Ministrul de interne urmează să viziteze Lorca joi dimineaţă.

Agenţia EFE a anunţat că sunt pagube materiale chiar şi în Albacete şi Vélez-Rubio (Almería).

Cutremurul, produs la suprafaţă, a fost unul dintre cele mai puternice înregistrate vreodată în regiune.

Cel mai grav cutremur din ultima jumătate de secol produs în Spania a avut loc la 20 aprilie 1956 în Granada, când au murit 12 oameni şi mai mult de 70 au fost răniţi, iar circa 500 de clădiri s-au prăbuşit.

 

 

Cele mai citite

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a suferit o pierdere imensă. Ana Karina Schneider s-a stins din viață

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a suferit o pierdere profundă cu decesul conf. univ. dr. habil. Ana-Karina Schneider, o personalitate remarcabilă în domeniul Literaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă