Romanii si bulgarii nu vor beneficia de reducerea tarifelor de roaming decat peste doi ani, spre deosebire de cetatenii celorlalte tari membre UE.
Un amendament depus de europarlamentarul grec Katerina Batzeli, care sustine ca cele doua piete de telefonie mobila sunt "imature", a fost adoptat ca urmare a votului majoritatii create de grupurile popular (PPE-DE) si socialist (PSE) in favoarea derogarii, in ciuda opozitiei grupului liberal (ALDE).
Amendamentul a fost depus in cadrul Comisiei de afaceri economice si financiare (ECON) a Parlamentului European.
Adina Valean, europarlamentar PNL, a precizat pentru HotNews.ro ca un astfel de demers din partea Katerinei Batzeli este inadmisibil, neexcluzand posibilitatea ca grupul grec de telecomunicatii OTE sa fi facut lobby pe langa Batzeli.
"Consider bizar, daca nu suspect, ca un parlamentar european sa solicite o derogare pentru un alt stat membru, in conditiile in care statul vizat nu doreste acest lucru!", spune Valean, precizand insa ca nu are nici un fel de dovezi privind o potentiala legatura intre Batzeli si OTE.
"Sunt chestiuni de interes direct al cetatenilor romani. Voi incerca sa ne asiguram ca acest amendament nu va fi adoptat de plen", a adaugat Adina Valean.
Initiativa eurodeputatei Katerina Batzelis are ca motivatie de baza "imaturitatea" pietelor de telefonie mobila din Romania si Bulgaria.
Amendamentul prevede realizarea unui studiu de impact asupra pietei din Romania, precizand ca amanarea reducerii tarifelor in roaming nu ar trebui sa depaseasca doi ani.
La sfarsitul anului 2005, Uniunea Europeana a avertizat companiile de telefonie mobila ca va adopta masuri impotriva lor in cazul in care refuza sa diminueze costurile convorbirilor telefonice in roaming, considerate nejustificat de mari. In prezent, peste 147 milioane de cetateni europeni sunt afectati de costurile excesiv de mari ale serviciului de roaming al telefoniei mobile.
Comisia Europeana a adoptat o propunere de reglementare in domeniul roamingului in retelele publice de telefonie mobila din statele membre ale UE. Propunerea legislativa a fost avansata spre adoptare, in procedura de co-decizie, Parlamentului European si Consiliului.