Alexandra Cousteau, nepoata celebrului comandant francez Jacques-Yves Cousteau, a pledat, intr-un interviu acordat cotidianului spaniol "El Mundo", pentru protejarea oceanelor, efort esential in lupta impotriva incalzirii globale.
Cunoastem doar cinci la suta din oceanele lumii, mai putin decat stim din suprafata lumii", a subliniat Alexandra Cousteau, care se straduieste, impreuna cu fratele ei, Philippe, sa continue activitatea bunicului care, fara sa fie oceanograf sau biolog ca formatie, a facut accesibile pentru oameni de pretutindeni secretele fascinantei lumi submarine.
Incalzirea globala si transformarile din oceanele si marile lumii nu pot fi separate, intrucat "oceanul controleaza atmosfera si reciproc", a explicat Alexandra Cousteau, adaugand ca "se stie ca sunt afectati deja curentii oceanici, polii, temperatura, nivelul marii" si ca, daca se continua in acelasi mod, o catastrofa va fi inevitabila.
Printre factorii care ameninta echilibrul fragil al ecosistemului complex reprezentat de oceanele si marile lumii, Alexandra Cousteau a amintit poluarea cu materiale plastice, care nu doar ca nu dispar niciodata, dar se si descompun in particule ce atrag alte molecule toxice si, reintrand in lantul trofic, imbolnavesc pestii si oamenii care ii consuma, cancerul fiind doar una dintre maladiile provocate. Acvacultura este, de asemenea, o problema, la recoltarea unui kilogram de creveti fiind scoase din mare intre 10 si 140 kilograme de materie organica.
Protectia mediului ar trebui sa fie legata de eforturile de combatere a saraciei, in sensul ca ar trebui sa fie incurajata dezvoltarea durabila, care sa evite greselile grave ale tarilor dezvoltate.
si, pentru a-si argumenta pledoaria impotriva decimarii unor specii marine, ea a invocat date statistice care arata ca "mai multi oameni au murit pentru ca le-a cazut in cap o nuca de cocos decat atacati de un rechin".