Pe fondul cazului Litvinenko, in Rusia renasc teoriile conspiratiei in privinta implicarii britanicilor in asasinarea lui Rasputin, in 1916, remarca "The Daily Telegraph".
Ipoteza implicarii serviciilor secrete britanice in asasinarea lui Rasputin nu este noua. In 2004, un fost detectiv al Scotland Yard, Richard Cullen, si istoricul Andrew Cook au ajuns la concluzia ca glontele care i-a fost fatal misticului a fost tras de catre Oswald Rayner, un spion britanic care a devenit mai tarziu corespondentul la Helsinki al "The Daily Telegraph". Potrivit teoriei lui Cullen si Cook, guvernul britanic a dorit inlaturarea lui Raputin intrucat se credea ca acesta isi foloseste influenta pe langa familia tarului Nicolae al II-lea pentru a forta un armistitiu intre Rusia si Germania. Acum, scenaristul, scriitorul si istoricul amator rus Aleksandr Lebedev a lansat o teorie inca si mai senzationala, care il implica direct pe fostul premier britanic David Lloyd George in asasinat. Lebedev sustine ca Lloyd George a luat decizia sa il inlature pe tarul Nicolae al II-lea dupa infrangerea suferita de fortele britanice, franceze si din Australia si Noua Zeelanda la Gallipoli, in decembrie 1915. "Fortele anglo-franceze au atacat fara sa informeze Rusia. A fost o incercare clara de a scoate Rusia din regiunea Marii Negre, oferind aliatilor controlul asupra Balcanilor de Sud", argumenteaza Lebedev. Dupa esecul campaniei din Dardanele, prezenta Rusiei in regiune s-a intarit, existand riscul ca aceasta sa-si extinda influenta pana in Peninsula Araba. De aceea, Lloyd George ar fi dorit ca tarul Nicolae al II-lea sa fie inlocuit cu varul sau, Marele Print Dimitri, un anglofil.
Lebedev sustine ca iubitul printului Dimitri (care era bisexual), printul Felix Iusupov, a incercat sa il convinga, inclusiv prin tortura, pe Rasputin sa isi foloseasca influenta pe langa tarina Alexandra ca sa determine retragerea lui Nicolae al II-lea. Refuzand, Rasputin si-a semnat condamnarea la moarte.
Argumentele folosite de Lebedev in sprijinul teoriei sale sunt destul de subrede, dar i-ar putea convinge pe unii rusi, dornici sa creada in teorii ale conspiratiei impotriva lor care ii implica pe britanici, crede "The Daily Telegraph".
» PREOTUL-ACTOR
Cartea lui Lebedev va fi si ecranizata, estimandu-se ca impactul filmului va fi si mai mare. Rolul lui Rasputin va fi interpretat chiar de un preot, Ivan Oklobistin, patriarhul Alexei al II-lea dand o dispensa speciala in acest sens, fapt care reprezinta o premiera pentru Biserica Ortodoxa din Rusia, in general nu prea deschisa fata de teatru si cinema. Inainte de a deveni preot, in 2001, Oklobistin a fost un actor extrem de popular.