25.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialLetonia vrea să adere la zona euro în 2014

Letonia vrea să adere la zona euro în 2014

Letonia, una dintre primele ţări europene care au avut nevoie de un plan de salvare în 2008, îşi revine treptat şi vizează să adere la Zona euro în 1 ianuarie 2014, în pofida problemelor, a declarat noul preşedinte al statului baltic, relatează NewsIn

„Personal, sunt foarte optimist că vom adera la Zona euro în 1 ianuarie 2014. Este obiectivul nostru şi depunem eforturi pentru a implementa acest proces„, a spus Andris Berzins, într-un interviu acordat EUobserver.

El a admis că trecerea ţării sale la moneda unică va depinde de stabilitatea acestui spaţiu şi şi-a exprimat speranţa că această stabilitate va fi atinsă până la sfârşitul anului.

Recuperarea economică remarcabilă a Letoniei, care înregistrează în prezent o creştere de 5%, faţă de o contracţie de 18% în 2009, se datorează în special programului dur de austeritate care a însoţit pachetul de salvare în valoare de 7,5 miliarde de euro acordat de UE şi FMI în decembrie 2008.

Preţul îl constituie, însă, rata mare a şomajului – 16,2% în primul trimestru au anului 2011 – a doua ca mărime din UE după Spania. Statisticile Uniunii arată, cu toate acestea, că şomajul înregistrează o scădere rapidă faţă de anul trecut, când a fost de 20%.

Berzins, un membru al Uniunii Verzilor şi Partidului Fermierilor, a subliniat că oamenii din zonele rurale sunt cel mai grav afectaţi şi de aceea cere UE să nu reducă subvenţiile agricole în bugetul pe următorii şapte ani. „Pentru Letonia, Politica Agricolă Comună este foarte importantă. În special plăţile directe la hectar, pentru a menţine rata de ocupare în zonele rurale”, a afirmat el.

Letonia, ţară cu 2,2 milioane de locuitori, se bazează pe agricultură, în condiţiile în care aproape 50% din populaţie trăieşte în zone rurale.

În ceea ce priveşte situaţia din Grecia, Berzins, fost manager pentru privatizări, consideră că „ar fi mai util să se obţină răspunsuri privind cum s-a întâmplat, de ce au putut să ajungă atât de jos şi nu au fost opriţi mai devreme”. „Înseamnă că Banca Centrală Europeană nu a acţionat în cel mai bun mod, permiţând o îndatorare atât de mare pentru Grecia”, a adăugat el.

Din punctul lui de vedere, crearea mai multor mecanisme de control în eurozonă este necesară pentru a evita un alt scenariu similar celui din Grecia. „Liderii din Zona euro au anunţat că vor fi foarte stricţi în procesul de consolidare, dar nu este cel mai uşor lucru şi este nevoie de timp pentru a reduce un deficit atât de mare. Letonia a reuşit în timp relativ scurt, dar situaţia este complicată încă şi trebuie să găsim metode pentru creştere viitoare în ţara noastră” a notat el.

În cazul Estoniei, care a devenit membru al zonei euro la începutul acestui an, Berzins crede că este prea devreme pentru a spune dacă măsura are un impact pozitiv asupra relaţiilor comerciale cu Letonia.

Cele mai citite

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat: idei și sugestii

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat este o strategie esențială pentru orice magazin, deoarece acest spațiu poate transforma clienții indeciși în cumpărători. Plasarea inteligentă...

Erdogan vrea să se întâlnească cu Bashar al-Assad la ONU

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut să se întâlnească cu omologul său sirian Bashar al-Assad la New York, în marja Adunării Generale a...

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat: idei și sugestii

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat este o strategie esențială pentru orice magazin, deoarece acest spațiu poate transforma clienții indeciși în cumpărători. Plasarea inteligentă...
Ultima oră
Pe aceeași temă