2.6 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialDisperare în Grecia: locul întâi în Europa în privinţa sinuciderilor

Disperare în Grecia: locul întâi în Europa în privinţa sinuciderilor

Rata sinuciderilor a atins, în Grecia, recordul european, din cauza crizei economice în care se zbate statul elen.

Statisticile publicate de către ministerul grec al Sănătăţii arată o creştere cu 40% a numărului de sinucideri în perioada ianuarie – februarie 2011, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, relatează The Guardian.

Înainte de începerea crizei financiare, în urmă cu trei ani, Grecia avea cea mai scăzută rată a sinuciderilor din Europa, cu 2,8 cazuri la suta de mii de locuitori. Între timp, numărul sinuciderilor s-a dublat şi a ajuns cel mai ridicat din Europa, chiar dacă Biserica Ortodoxă refuză slujbele de înmormântare în cazul celor care au ales să-şi pună capăt zilelor, punând o mare presiune religioasă asupra fenomenului.

„Cauzele nu sunt niciodată singulare, însă aproape întotdeauna datoriile, lipsa unui loc de muncă sau teama de concediere sunt menţionate atunci când oamenii mă sună şi îmi spun că se gândesc la sinucidere”, a declarat Eleni Beikari, psihiatru în cadrul Klimaka, o organizaţie non-guvernamentală care a deschis o linie telefonică specială pentru cazurile de sinucidere.

Klimaka primea aproximativ 10 apelui în fiecare zi, înainte de izbucnirea crizei economice. În prezent, organizaţia este sunată, zilnic, de peste 100 de persoane.

„Cele mai multe apeluri vin din partea femeilor cu vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani şi a bărbaţilor cu vârsta cuprinsă între 40 şi 45 de ani, disperaţi în legătură cu problemele economice”, a declarat Beikari. „Din experienţă, pot să spun că cei mai hotărâţi sunt bărbaţii, a căror demnitate a fost profund afectată„.

Şomajul a crescut, iar rata criminalităţii a luat amploare pentru al 5-lea an consecutiv. În centrul Atenei există peste 20.000 de persoane fără adăpost, iar consumul de droguri a luat amploare. Cazurile de depresie, de nevroze şi de autovătămare sunt din ce în ce mai numeroase. Psihiatrii au raportat o creştere cu 30% a cazurilor de probleme mentale în ultimul an şi au declarat că există nevoia unei politici urgente, la nivel naţional, de prevenire a sinuciderilor.

Importanţa acordată strategiilor preventive trebuie să fie din ce în ce mai mare„, a declarat Beikari. „Profesorii, gardienii, preoţii, poliţiştii, toţi trebuie să fie atenţi şi să-i identifice pe cei care s-ar putea sinucide. Aceasta este o mare problemă care nu mai poate fi ignorată”, a declarat psihiatrul.

Cele mai multe sinucideri şi tentative de sinucidere au avut loc în regiunea Attica din jurul Atenei şi în insula Creta, unde un mare număr de oameni de afaceri s-au sinucis în ultimele 18 luni.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă