Documentul aniversar al semicentenarului Tratatului de la Roma a fost semnat ieri, la Berlin.
Dupa doua luni de consultari si polemici, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele in exercitiu al UE, José Manuel Durao Barroso, presedintele Comisiei Europene, si Hans-Gert Pöttering, presedintele Parlamentului European, au semnat ieri, la Muzeul de Istorie a Germaniei, in prezenta sefilor de stat si de guvern ai celor 27 de state membre ale UE, Declaratia de la Berlin.
Varianta finala este una de compromis intre pozitii uneori divergente. In pofida opozitiei unor membri, Declaratia fixeaza anul 2009 ca termen pentru incheierea reformei institutionale a Uniunii si, implicit, pentru intrarea in vigoare a Tratatului Constitutional european.
Textul reafirma principiile si idealurile care stau la baza constructiei europene: "Pentru noi, fiinta umana este centrala, demnitatea sa este inviolabila, drepturile sale sunt inalienabile, iar barbatii si femeile sunt egali in drepturi. Noi aspiram la pace si la libertate, la democratie si la statul de drept, la respect reciproc si la responsabilitate, la prosperitate si la securitate, la toleranta, la dreptate si la solidaritate".
Declaratia mentioneaza diversitatea si contributiile statelor membre drept resurse valoroase ale Uniunii, iar ca reusite sunt amintite modelul social european, piata si moneda unica.
Uniunea este cel mai bun raspuns la sfidarile cu care se confrunta statele membre si care depasesc granitele europene, cum ar fi terorismul si concurenta pe o piata globalizata. Protectia mediului si politica energetica sunt preocupari comune majore.
Nu este uitat nici spiritul de deschidere al Uniunii, care va continua sa promoveze democratia si prosperitatea si dincolo de frontierele sale. Europa este viitorul nostru comun"se arata in incheierea textului.