2.6 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialCorlăţean în vizită la Haga pentru întâlniri pe tema aderării la Schengen

Corlăţean în vizită la Haga pentru întâlniri pe tema aderării la Schengen

Preşedintele Comisiei pentru politică externă, Titus Corlăţean, desfăşoară marţi o vizită oficială la Haga, în cadrul căreia va avea întâlniri cu oficiali olandezi pe tema aderării României la spaţiul Schengen în martie 2011, anunţă NewsIn.

Programul vizitei cuprinde întâlniri cu preşedinta Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Reprezentanţilor, Gerda Verburg, cu preşedinta Comisiei pentru organizaţii de cooperare europeană, Tineke Strik, cu membrii Comisiilor pentru afaceri externe, apărare şi dezvoltare, informează un comunicat al comisiei Senatului român.

De asemenea, Titus Corlăţean se va întâlni cu Simon Smits, director general pentru afaceri europene în Ministerul Afacerilor Externe olandez şi Jaap Werner, director pentru Europa Centrală şi de Vest, fost ambasador al Olandei la Bucureşti.

În data de 18 noiembrie, preşedintele Comisiei pentru politică externă, Titus Corlăţean, a avut la Paris o serie de întâlniri oficiale cu reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale şi parlamentare franceze.

Franţa, Olanda şi Germania sunt invocate din ce în ce mai des de presă în cazul aderării României şi Bulgariei la Schengen. Cele trei ţări nu ar avea încredere în capacitatea României şi Bulgariei de a administra graniţele externe ale UE, în condiţiile în care aceste două state au probleme de corupţie.

Olanda ar putea bloca aderarea României la Schengen, în absenţa unor progrese clare în lupta anticorupţie, a atras atenţia, pe 31 octombrie, într-un interviu pentru NewsIn, ambasadoarea Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti, Tanya van Gool. Diplomatul olandez a admis că România este pregătită tehnic pentru eliminarea controalelor la frontiere, însă a remarcat că există o lipsă de „încredere că lucrurile vor merge aşa cum trebuie”.

„Tehnic, România îndeplineşte criteriile, deoarece aparatul este acolo, oamenii sunt acolo pentru a controla maşinăria, dar trebuie să ai încredere că lucrurile vor merge aşa cum trebuie. Şi aceasta nu este în special o problemă la frontieră, dar trebuie să avem încredere în sistem, încredere că tot ce este acolo va face faţă aşa cum trebuie. Iar această deschidere şi încredere nu există, potrivit raportului Comisiei”, a insistat ambasadoarea Olandei.

Ea a atras astfel atenţia că Olanda ar putea avea o poziţie negativă privind aderarea României la spaţiul Schengen, dacă criteriile Mecanismului de Cooperare şi Verificare nu sunt suficient îndeplinite.

Cele mai citite

„Furtuna se va termina”. Cristiano Ronaldo, sprijin pentru Ruben Amorim și planul său pentru Manchester United

Cristiano Ronaldo (39 de ani) a vorbit deschis despre situația dificilă de la Manchester United în cadrul galei Globe Soccer Awards. În timp ce a...

Dorit de Real Madrid. Campioana Spaniei și-a stabilit prima țintă pentru perioada de mercato

Dejan Huijsen, fundașul central de doar 19 ani al celor de la Bournemouth, este pe radarul lui Real Madrid, conform presei spaniole. Madrilenii, confruntați...

Convins de Șucu! Rapid își întărește echipa medicală cu un fost specialist de la Espanyol

Rapid București l-a angajat pe Misael Rivas Lopez, fost medic al echipelor Espanyol și Almeria, pentru a contribui la performanțele echipei în 2025. Specialistul mexican,...
Ultima oră
Pe aceeași temă