19 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialCE va respinge solicitările privind interzicerea negării crimelor comunismului - presă

CE va respinge solicitările privind interzicerea negării crimelor comunismului – presă

Comisia Europeană va respinge solicitările unor state est-europene, inclusiv România, de a introduce o lege privind genocidul care să condamne negarea crimelor comunismului tot aşa cum multe ţări membre UE interzic negarea Holocaustului, susţine The Guardian în ediţia online de marţi, citat de Mediafax.

Săptămâna trecută, miniştrii de Externe din Lituania, Letonia, Bulgaria, Ungaria, România şi Cehia au trimis o scrisoare comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding, cerând „condamnarea publică şi negarea” crimelor regimurilor totalitare. Potrivit miniştrilor din aceste ţări, crimele comunismului „ar trebui tratate după aceleaşi standarde” ca şi cele comise de regimul nazist, în special în acele ţări în care există legi privind negarea Holocaustului.

Dar, conform cotidianului britanic, Comisia Europeană va susţine, într-un raport, că nu există un acord între statele membre pe această temă şi că nu există nicio bază legală care să îi permită Bruxelles-ului să acţioneze.

„Nu există un consens în acest sens. Statele membre au abordări foarte diferite”, a declarat, pentru Guardian, purtătorul de cuvânt UE pentru Justiţie, Matthew Newman. „Ideea este că, evident, ceea ce au făcut ei a fost îngrozitor, dar regimurile comuniste nu au vizat minorităţi etnice”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Potrivit Lituaniei, al cărei ministru de Externe conduce campania vizând introducerea unei noi legi, Uniunea Europeană ar trebui să extindă sensul noţiunii de genocid, pentru a include crimele împotriva unor grupuri definite printr-un anumit „statut social sau prin convingeri politice”.

Cele mai citite

Aproape 3.000 de cetăţeni străini au încercat să treacă ilegal frontiera în primele 8 luni

Cele mai tranzitate frontiere au fost cea cu Ungaria, peste 12 milioane de persoane și cu Bulgaria, aproape 7 milioane de persoane O analiză a...

Fragmente osoase descoperite pe un drum forestier din județul Olt

O serie de fragmente osoase, aparent de origine umană, a fost descoperit pe un drum forestier din județul Olt, în apropierea pârâului Dârjov, sâmbătă...

VIDEO Cel puțin 51 de persoane au murit într-o explozie de la o mină de cărbune din Iran

O explozie de gaz într-o mină de cărbune din provincia iraniană Khorasan de Sud a ucis cel puțin 51 de persoane și a rănit...
Ultima oră
Pe aceeași temă