16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialCe măsuri iau statele europene pentru siguranţa centralelor nucleare

Ce măsuri iau statele europene pentru siguranţa centralelor nucleare

Mai multe guverne europene intensifică măsurile de evaluare a siguranţei centralelor lor nucleare, în condiţiile în care Japonia face eforturi pentru prevenirea unei catastrofe, după ce cutremurul de vineri a provocat daune la mai multe unităţi atomice, relatează Mediafax.

În Germania, cancelarul german Angela Merkel a suspendat un acord anterior al coaliţiei guvernamentale de a prelungire a duratei de funcţionare a centralelor nucleare învechite. Merkel a declarat sâmbătă că centralele din Germania sunt sigure, iar ţara nu riscă un cutremur serios sau un tsunami de tipul celor din Japonia.

Elveţia a suspendat procesul de aprobare a trei noi centrale nucleare, pentru a reanaliza standardele de siguranţă, a declarat, luni, ministrul Energiei, Doris Leuthard. Inspectoratul federal elveţian pentru siguranţă nucleară a fost solicitat să facă verificări la centralele nucleare existente deja în Elveţia.

În Finlanda, ministrul Economiei, Mauri Pekkarinen, a anunţat că va fi verificată siguranţa reactoarelor nucleare, iar Suedia nu va modifica durata de viaţă a centralelor sale atomice.

Secretarul pentru Energie şi Schimbări Climatice din Marea Britanie, Chris Huhne, a declarat că a comandat inspectorului pentru energie nucleară un raport cuprinzător privind implicaţiile situaţiei din Japonia şi lecţiile care trebuie învăţate.

La nivelul Uniunii Europene, comisarul pentru Energie Guenther Oettinger a declarat, luni, că un summit special al UE privind siguranţa nucleară ar trebui să analizeze toate consecinţele legale, tehnice, economice şi politice ale crizei din Japonia.

Ministrul Economiei şi Energiei din Bulgaria, Traicho Traikov, a declarat că va cere detalii suplimentare şi garanţii referitoare la siguranţa viitorului reactor de la centrala Belene.

Polonia intenţionează în continuare să construiască prima sa centrală atomică până în 2020, iar Cehia nu are planuri imediate pentru reanalizarea planurilor de extindere în acest domeniu.

Grupuri ecologiste franceze au cerut ca Franţa să pună capăt dependenţei de energia nucleară, întrucât problemele din Japonia demonstrează că în acest domeniu nu există garanţii privind siguranţa.

Cele mai citite

România, cea mai ridicată inflație din UE pentru a șasea lună consecutiv

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna august la 2,4%, de la 2,8% în iulie, conform datelor publicate miercuri de...

Hackerii iranieni au trimis informații despre campania lui Trump, în tabăra democraților

Un purtător de cuvânt al campaniei vicepreședintelui Kamala Harris a spus că doar „câteva persoane au fost vizate de aceste e-mailuri” Hackerii iranieni au luat...

Zeci de elevi au ajuns la spital după ce au mâncat la școală

Zeci de elevi de la Școala gimnazială din comuna Vlădaia, județul Mehedinți, au ajuns la spital după ce au mâncat la școală prin programul...
Ultima oră
Pe aceeași temă