15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCe face Uniunea Europeană pentru romi?

Ce face Uniunea Europeană pentru romi?

Cele mai vizibile acţiuni sunt conferinţele, întâlnirile şi simpozioanele pe această temă.

Miercuri, 19 ianuarie, aşa-numitul program „Platforma Europeană pentru Incluziunea Romilor” a adunat, tot la Bucureşti, doar pentru discuţii, autorităţi şi ONG-uri din România, Bulgaria, Macedonia, Cehia, Serbia, Slovacia sau Ungaria.

romanialibera.ro a încercat să afle ce este „Platforma Europeană pentru Incluziunea Romilor” şi ce îşi propune să realizeze.

O enigmă

„Nu ştiu ce este acest program, ce componenţă are, ce misiune sau ce calendar de acţiune. Reuneşte, din câte mi-am dat seama, persoane care pretind că ar fi experţi în problematica romilor. Atât”, a precizat Iulian Stoian, expert în politici publice în cadrul Alianţei Civice a Romilor.

Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a oferit un răspuns fără concreteţe: „Platforma Europeană pentru Incluziunea Romilor este un program care presupune preluarea responsabilităţii la nivel european. Concret, se utilizează fonduri europene pentru incluziune’.

Fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Romi, Gruia Bumbu, în prezent director al ONG-ului „Pakiv România”, a recunoscut că nu ştie exact despre ce este vorba: „Nu sunt atoateştiutor. În principiu, incluziunea înseamnă o abordare integrată: asigurarea locuinţelor, grija de sănătate, dezvoltarea educaţiei şi asigurarea locurilor de muncă”.

Exprimare europeană: „Schimb de bune practici şi sprijin analitic”

Conform site-ului Comisiei Europene, „Platforma Europeană pentru Incluziunea Romilor” a fost iniţiată în 2008 şi este „un schimb de bune practici şi de experienţă între statele membre în domeniul incluziunii romilor , care să ofere sprijin analitic şi să stimuleaze cooperarea între toate părţile interesate de problemele romilor”. În traducere liberă: întâlniri şi discuţii despre situaţia romilor. Programul reuşeşte să stabilească 10 principii de bază comune, însă nu detaliază:

1. Politici constructive, pragmatice şi nediscriminatorii

2. Vizarea clară, dar nu exclusivă

3. Abordarea interculturală

4. Obiectivul integrării in societatea tradiţională

5. Sensibilizarea la dimensiunea de gen

6. Transferul de politici bazate pe experienţă

7. Utilizarea instrumentelor comunitare

8. Implicarea autorităţilor locale şi regionale

9. Implicarea societăţii civile

10. Participarea activă a romilor

Concluzia îi aparţine lui Iulian Stoian: „Comisia Europeană doar creează cadre generale şi pune la dispoziţie mecanisme de finanţare”.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Toni Greblă va restitui Curții de Conturi suma de bani necuvenită

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a afirmat joi că va restitui, până la finalul anului, suma pe care Curtea de Conturi a...

Festivalul Internațional de Film BIFF – ediția aniversară 20

Cea de a XX-a ediție, aniversară, a Bucharest Internațional Film Festival, singura competiție cinematografică internațională de film de lungmetraj organizată în București, intră în...

Andrei Ursu și Vlad Condurache au fost eliminați de la Asia Express 2024

În ediția din 19 septembrie a emisiunii „Asia Express 2024,” Andrei Ursu și Vlad Condurache au fost eliminați după ce au terminat pe ultimul...
Ultima oră
Pe aceeași temă