Menţinerea restricţiilor pe piaţa de muncă în 11 ţări membre UE nu poate fi justificată din punct de vedere economic, a declarat ministrul Muncii, Sulfina Barbu, miercuri, la Bruxelles, la dezbaterea „Mobilitatea lucrătorilor în Europa”, după o analiză a rapoartelor Comisiei Europene, scrie Mediafax.
Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a participat miercuri dimineaţa la dezbaterea „Mobilitatea lucrătorilor în Europa” – dezbaterea şi analiza celei de-a doua perioade tranzitorii de restricţii impuse de cele 11 state membre muncitorilor romani.
Efectele mobilităţii din centrul şi estul Europei nu au fost negative şi nu au condus la dezechilibre. „Muncitorul din est a fost cel care a ocupat de cele mai multe ori locuri de muncă neacoperite de oferta existentă pe piaţa muncii autohtonă”, a spus Sulfina Barbu.
Ministrul muncii a declarat că cel mai bun argument este ultimul raport dat publicităţii de Comisia Europeană. Raportul arată că libera circulaţie a românilor şi bulgarilor a dus la o creştere a PIB-ului de 0,3 la sută pentru ţările UE-27 şi 0,4 la sută pentru ţările UE-15.
Barbu a arătat că nu există date care să demonstreze un impact semnificativ asupra şomajului sau asupra salariilor muncitorilor în ţările de destinaţie. În UE-15, salariile sunt, în medie, cu 0,28 la sută mai mici decât ar fi fost fără mobilitatea muncitorilor din ţările UE-2.
Studiul privind mobilitatea muncitorilor în cadrul UE, elaborat de Institutul Naţional de Cercetare Economică şi Socială din Marea Britanie, arată că aproximativ 60 la sută dintre muncitorii români au mai puţin de 35 de ani. „Este cu siguranţă un avantaj pentru statele gazdă”, a adăugat ministrul muncii.
Sulfina Barbu a reamintit poziţia comisarului european pentru ocupare, Laszlo Andor, potrivit căruia „restricţionarea liberei circulaţii a muncitorilor în Europa nu este o soluţie la şomajul ridicat”.
Ministrul Muncii consideră că ţările membre trebuie să creeze locuri de muncă, iar în actualul context, restricţiile pe piaţa muncii nu ajută.
„Nu este corect să decidem noi cariera profesională a unei persoane. Nu este corect ca noi să decidem că în Olanda sau Marea Britanie nu poate merge muncitorul român, în schimb în alte state membre da”, a adăugat Sulfina Barbu.
Aceasta se va întâlni, miercuri seara, cu Comisarul European pentru Ocupare, Afaceri Sociale şi Incluziune, Laszlo Andor. Cei doi oficiali vor discuta despre restricţiile de muncă, iar ministrul Muncii va analiza dacă monitorizările din statele membre sunt corecte.
Românii reprezintă cel mai mare grup de muncitori care trăiesc într-un alt stat membru în 2010 (27 la sută), urmaţi de polonezi (21 la sută). Cei mai mulţi lucrează în Italia (41 la sută), Spania (38 la sută), Germania (5 la sută).
11 state membre menţin încă restricţii pentru români în spaţiul comunitar.