1.1 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialAvertisment: Fenomene meteo extreme vor deveni o normalitate

Avertisment: Fenomene meteo extreme vor deveni o normalitate

Dacă până acum câţiva ani, tornadele, incendiile, secetele şi inundaţiile erau considerate fenomene extreme, dezastrele naturale care s-au produs în toată lumea în ultima perioadă sunt semne îngrijorătoare ale schimbării climatice.

Specialiştii spun că dezlănţuirile meteorologice catastrofale vor deveni ceva normal în viitor, potrivit ziarului The Guardian. Clima a intrat într-un montagne-russe, cu perioade din ce în ce mai prelungite de comportament extrem, pe zone din ce în ce mai mari.

Anul trecut, peste 2 milioane de kilometri pătraţi din Europa de Est şi Rusia au fost pârjoliţi de secetă. Aproximativ 50.000 de persoane au murit din cauza temperaturilor mai mari cu peste 6 grade decât în mod normal, culturile agricole au fost devastate şi au izbucnit sute de incendii. Preţul grâului şi altor alimente a crescut din cauza celei mai fierbinţi veri din ultimii 500 de ani.

Anul acesta, arşiţa s-a mutat în vestul Europei, unde 16 ţări, printre care Franţa, Suedia şi Germania se confruntă cu o secetă extremă. De vină sunt fenomene naturale, El Nino şi La Nina, care apar în urma încălzirii şi răcirii Oceanului Pacific în zona ecuatorială şi care aduc inundaţii şi secetă.

Zone mari din Europa au primit mai puţin de jumătate din cantitatea de ploi pe care o primesc în general în martie, aprilie şi mai, temperaturile sunt mult prea mari pentru această perioadă, centralele nucleare sunt pe punctul de a fi oprite deoarece nu este suficientă apă în râuri pentru a le răci, iar vapoarele care navigau pe principalele râuri europene au trebuit trase la mal din cauza nivelului scăzut al apei. În ultima săptămână, seceta din Europa a fost înlocuită de furtuni masive şi inundaţii fulgerătoare, care au transformat străzile din Germania şi Franţa în adevărate râuri.

Fenomene meteo extreme au avut loc în ultimele trei luni şi în Australia, China şi sudul Americii. În Queeensland, Australia, o regiune de dimensiunea Germaniei şi Franţei, a fost inundată la începutul anului, acesta fiind „cel mai grav dezastru natural” din istoria ţării. Autorităţile încă nu au reuşit să cureţe regiunea.

În China, o secetă ce are loc „o dată la 100 de ani”, în sudul şi centrul ţării, a secat sute de rezervoare, râuri şi cursuri de apă, evaportând pur si simplu rezervele de apa potabilă. Această situaţie a declanşat tensiuni politice. Guvernul a reacţionat printr-o operaţiune masivă, în timpul căreia s-au tras sute de rachete cu chimicale în nori pentru a declanşa ploaia. Indiferent din ce motiv, norii s-au descărcat săptămâna trecută, producand inundaţii şi alunecari de teren. Zeci de mii de oameni şi-au pierdut locuinţele şi 94 de oameni au murit.

În nordul Americii au avut loc peste 600 de „twistere” doar în aprilie, fiind cel mai distructiv sezon al tornadelor. Arizona se luptă cu unele din cele mai mari incendii de vegetaţie din istorie. Tot anul acesta s-a produs şi cea mai mare inundaţie din istoria SUA pe râul Missouri. Între timp, statul Texas şi alte state sudice se confruntă cu o secetă „excepţională”, al optulea an în decurs de 12 ani.

Vremea extremă are un impact mai mare asupra ţărilor sărăce, de aceea acestea încearcă să ajungă la un consens privind schimbarea climatică la congresul de la Bonn din luna iunie. „Ţările sărace sunt lovite nu doar de clima extremă, dar şi de sărăcie, în condiţiile în care statele dezvoltate refuză să le acorde ajutoare băneşti sau să îşi reducă emisiile poluante”, a declarat unul dintre negociatorii de la Bonn.

O analiză recentă asupra dezastrelor naturale din 140 de ţări a arătat că în ultima perioadă clima a devenit extremă. Luna trecută, Oxfam a raportat că, deşi numărul dezastrelor „geofizice”, cum ar fi cutremurele şi erupţiile vulcanice, a rămas relativ constant, numărul dezastrelor cauzate de inundaţii şi furtuni a crescut de la 133 pe an în anii ’80, la peste 350 pe an acum.

Vreme extremă în luna iunie

După cea mai friguroasă iarnă din ultimii 300 de ani din Marea Britanie, primăvara din acest an a fost una dintre cele mai călduroase din ultimul secol. În lunile februarie – martie temperaturile din Regatul Unit au fost mai mari decât în luna iunie. De altfel, weekend-ul trecut în Ţara Galilor a nins.

După o secetă de câteva luni în unele regiuni din China, ploile torenţiale au provocat inundaţii grave şi numeroase pagube.

La începutul lunii iunie, în Cuba au căzut bulgări de grindină, deşi în 100 de ani acest fenomen s-a produs doar de cinci ori pe insulă.

În Mexic, valul de căldură fără precedent a provocat trei victime, iar autorităţile au anunţat că vremea caldă va dura timp de câteva săptămâni.

Administraţia Naţională de Meteorologie din România a anunţat că în luna iunie va fi cald şi secetă. Cu toate acestea, în ultimele zile, toată ţara a fost afectată de ploi torenţiale şi de grindină.

România se va confrunta cu furtuni din ce în ce mai puternice, cu inundaţii şi alunecări de teren tot mai dese şi mai păgubitoare, susţin specialiştii europeni în meteorologie.

Mai mult, cercetările arată că românii vor trebui să se obişnuiască cu apariţia tornadelor şi că în Bărăgan se va forma un mare deşert.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă