0.4 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialSCANDAL DUPĂ BACALAUREAT 2011: Judeţele cu cea mai mare rată de promovabilitate...

SCANDAL DUPĂ BACALAUREAT 2011: Judeţele cu cea mai mare rată de promovabilitate la bacalaureat, fără camere video

Liceele din judeţele Suceava, Harghita şi Constanţa unde s-au înregistrat printre cele mai mari procente de promovabilitate la bacalaureat, nu au avut nicio cameră de supraveghere în sălile de examinare, din cauza lipsei fondurilor necesare.  Judeţele care au obţinut cele mai bune rezultate la Bacalaureat 2011 sunt Suceava, cu o promovabilitate de 65,03%, Harghita (64,03%) şi Constanţa (57,6%), scrie realitatea.net.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Suceava, Laura Hacman, a declarat recent că în nici o sală de clasă în care se desfăşoară Bacalaureatul nu au fost instalate camere de supraveghere, aşa cum se întâmplă în alte judeţe cu o rată a promovabilităţii mult mai mică. Ea a spus că în unităţile şcolare sucevene unde există sisteme de supraveghere video, acestea sînt montate la intrare şi pe holuri.

Doamna Hacman a precizat că metodologia de desfăşurare a Bacalaureatului nu prevede obligativitatea instalării de camere de filmat în sălile de examen. Vă reamintim că, ieri, cînd a fost susţinută proba scrisă la limba română, cinci elevi suceveni au fost eliminaţi din examen, pentru tentativă de fraudă. Ei au pierdut dreptul de a mai participa la sesiunea de Bacalaureat din toamna lui 2011 şi la cea din vara lui 2012.

Harghita ocupă locul secund în ceea ce priveşte succesul la Bacalaureat 2011. Nici aici nu au existat camere de supraveghere. Inspectoratul Scolar Judeţean (ISJ) Harghita a luat decizia sa nu instaleze camere de luat vederi în sălile de examen unul dintre motive fiind acela că elevilor li se induce sentimentul de lipsa de încredere.

Şeful Inspectoratului Scolar Harghita, Ferencz Salamon Alpar, a declarat, la o şedinţă a Colegiului Prefectural, că recomandarea ministrului Educaţiei de a se instala camere de luat vederi în salile de examen a fost analizată de Consiliul de Administratie al instituţiei, care a ajuns la concluzia că nu ar fi oportună din niciun punct de vedere. Acesta a explicat că, pe de o parte, instituţia pe care o conduce nu dispune de fonduri necesare, iar pe de altă parte demersul nu ar avea un mesaj educativ pentru tineri, cărora li se va transmite ideea că adultii nu au încredere în ei. Potrivit acestuia, la fel ca în fiecare an, pentru desfăşurarea corectă şi în bune condiţii a examenului de Bacalaureat, se va face o monitorizare strica a centrelor.

Nici la Constanţa, locul trei în topul promovabilităţii, nu au existat camere de supraceghere în sălile de examinare, ci doar pe holuri.

Pe de altă parte, în judeţul Brăila, situat pe locul cinci în topul promovabilităţii, cu 57% dintre liceeni care au trecut Bac-ul, în aproximativ 70% dintre centre au existat camere de supraveghere atât în şcoli, cât şi pe culoar, a declarat inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, Viorel Botea. Acesta a explicat rata mare de promovabilitate din judeţ (57%) prin faptul că aproximativ 10-12% dintre elevii care trebuiau să dea examenul anul acesta au rămas corigenţi.

Unul din doi elevi a promovat bacalaureatul în acest an, multe licee din ţară au avut promovabilitate zero, iar în majoritatea judeţelor procentul celor care au promovat este mult mai mic faţă de anul trecut. Rezultatele indică cel mai slab bacalaureat din ultimii 20 de ani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă