5 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialElevă: La descinderi am fost percheziţionaţi şi în lenjeria intimă

Elevă: La descinderi am fost percheziţionaţi şi în lenjeria intimă

Una dintre elevele audiate, vineri, la Poliţia Capitalei a declarat, la ieşirea din instituţie, că în ziua descinderilor la Liceul „Bolintineanu”, elevii au fost puşi să se dezbrace, chiar dacă de faţă erau atât femei, cât şi bărbaţi, fiind percheziţionaţi corporal inclusiv în lenjeria intimă, transmite Mediafax.

Eleva a povestit că echipele de poliţişti şi procurori au aşteptat mai întâi ca cei care au susţinut proba scrisă la Limba română să iasă din sală, după care aceştia au fost duşi în camere goale, unde au fost percheziţionaţi.

„S-au uitat în sutiene şi în chiloţi, chiar dacă erau şi bărbaţi de faţă. Colegii mei care purtau şosete au fost obligaţi să-şi scoată inclusiv ciorapii”, a mai spus eleva, care s-a recomandat cu numele Raluca.

Citeşte şi Intervenţia premierului Ponta a blocat audierea a 100 de elevi, în cazul fraudei de la Liceul „Bolintineanu”. Demersul premierului, „o gravă imixtiune în justiţie”

Aceasta a precizat că ei nu i s-au solicitat bani pentru promovarea examenului debacalaureat, dar a auzit un zvon în acest sens.

Eleva a spus că procurorii au întrebat-o, la audiere, câţi bani a dat la şcoală, dacă a auzit că s-ar fi dat mită profesorilor, dacă o cunoaşte pe fosta directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu” Costica Vărzaru şi ce ar putea să spună despre aceasta. La sfârşitul audierii, procurorii i-au comunicat că, dacă va fi necesar, va mai fi chemată să dea declaraţii suplimentare.

Mama acesteia a spus că, vineri, la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” a venit un microbuz cu poliţişti, care au anunţat că elevii nu pot părăsi sala de curs şi vor trebui duşi la Poliţia Capitalei şi la sediul Direcţiei Generale Anticorupţie pentru a fi audiaţi.

„Au vrut să-i ducă în forţă la audieri, fără să existe, din ce ştiu eu, niciun fel de mandat. Elevii au fost ţinuţi în clasă fără apă şi fără ca în curtea şcolii să fie adusă vreo ambulanţă, în cazul în care cuiva i se făcea rău. Până la urmă, la rugăminţile noastre, am putut să trimitem copiilor măcar apă, în condiţiile în care aceştia se aflau în clasă de la ora 7.00 dimineaţa. Consider că aceşti copii sunt victima unui abuz, pentru că nu trebuiau băgaţi în aceeaşi oală cu cei de la seral, care aveau toate motivele să dea bani pentru promovarea examenului, care au 40-50 de ani, nu cum sunt copiii aceştia, care au învăţat”, a spus femeia.

Bunica altei eleve care ar fi trebuit să fie audiată vineri la Poliţia Capitalei a declarat că nepoata ei este victima unui abuz, în condiţiile în care aceasta nu a dat niciun ban pentru promovarea examenului de bacalaureat.

„Nepoata mea a plătit la şcoală 200 de lei pentru petrecerea de sfârşit de an şi a achitat încă 50 de lei bani care erau pentru protocolul comisiei de bacalaureat. Suma de 50 de lei nu i-a fost cerută pentru a o ajuta să promoveze, ci erau bani pentru apa şi mâncareaprofesorilor. De aceea consider că este complet nevinovată, a spus femeia.

Aceasta a precizat că nepoata ei i-a spus că nu a auzit la şcoală că se plătesc nişte bani pentru mituirea membrilor comisiei de examen.

Poliţiştii au mers, vineri, la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” pentru a pune în executare peste o sută de mandate de aducere emise pe numele unor elevi care au susţinut examenul de bacalaureat la această şcoală, declara purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae.

Acesta arăta că poliţiştii vor pune în executare aproximativ o sută de mandate de aducere emise de instanţă, precizând că elevii vor fi duşi cu autocare la audieri, însă nu au calitatea de învinuiţi şi nu sunt reţinuţi, iar părinţii îşi pot însoţii copiii.

În faţa intrării în curtea Liceului „Bolintineanu” au venit zeci de părinţi care şi-au aşteptat copiii la terminarea ultimei probe scrise din cadrul examenul de bacalaureat.

Unii dintre părinţi, nemulţumiţi că poliţiştii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul şi a-i duce la audieri, i-au huiduit şi au reclamat că aceştia fac un abuz. Totodată, la intrarea autocarului în curtea liceului au existat şi câteva altercaţii între părinţi şi poliţişti.

Ulterior, Alexandru Niculae a spus că audierile elevilor de la Liceul „Bolintineanu” au fost amânate pentru săptămâna viitoare, după ce procurorul de caz a decis ca mandatele de aducere emise pe numele a peste o sută de elevi să nu mai fie puse în aplicare, urmând să emită citaţii pentru aceştia.

Decizia a venit după ce premierul Victor Ponta a afirmat că a verificat cese întâmplă în cazul cercetărilor procurorilor legate de bacalaureat şi că nu există un mandat de aducere a elevilor, astfel că îi va solicita ministrului Justiţiei să discute cu procurorul general, „pe cale ierarhică”, despre această situaţie.

El a arătat că nu ştie cum s-a ajuns în această situaţie, darcă îi va solicita ministrului Justiţiei să discute cu procurorul general, pe cale ierarhică, despre această situaţie.

„Nu mai trăim în vremurile lui Daniel Morar şi ale comuniştilor, să luăm oameni de pe stradă, cu atât mai puţin copii”, a adăugat Ponta.

Anterior, premierul a declarat că persoanele vinovate de fraudarea examenului de bacalaureat trebuie pedepsite penal, dar în acelaşi timp este important să fie evitate abuzurile, de genul celor comise de procurori în vara anului trecut, la referendum.

Bogdan Staicu, procuror-şef la Parchetul Tribunalului Bucureşti, a declarat, vineri, că în cazul candidaţilor care au susţinut bacalaureatul la Liceul „Bolintineanu” nu au fost emise mandate de aducere, ci de citare, stabilindu-se ca din 250 de elevi care vor fi audiaţi, să dea vineri declaraţii cei care au spus că pot veni, din care 20 sunt audiaţi de procurori.

Staicu a precizat că sunt aproximativ 250 de elevi care trebuie audiaţi ca martori în ancheta privind suspiciuni de fraudă la examenul de bacalaureat susţinut la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” şi nu s-a renunţat la aceste audieri, dar pentru că sunt foarte mulţi, a fost făcută o etapizare, mai ales că unii dintre ei urmau să plece în vacanţă sau să înceapă examenele de admitere la facultate.

El a mai spus că pentru audiere au fost emise citaţii, nu mandate de aducere. Procurorul a precizat că procedural acest lucru nu este posibil, mandatul de aducere fiind emis doar în cazul în care o persoană citată nu se prezintă.

„Ar fi circulat teoria că Tribunalul Bucureşti ar fi emis mandate de aducere, lucru neprocedural. Au existat procese verbale de citare”, a spus Bogdan Staicu.

Procurorul-şef Bogdan Staicu a mai spus că unii dintre cei care urmează să fie audiaţi au spus că pot veni vineri la Poliţie să dea adeclaraţii.

El a precizat că 20 dintre elevi sunt audiaţi vineri de către şapte procurori, dintre care zece dau în prezent declaraţii.

Staicu a adăugat că toţi elevii de la Liceul „Bolintineanu” care vor să dea declaraţii vineri pot veni la Poliţia Capitalei.

Procurorul-şef a mai spus că vor fi audieri şi sâmbătă, apoi va fi o pauză duminică, iar luni vor fi reluate.

Staicu a mai arătat că părinţii se puteau interesa dacă urmau să fie audiaţi copiii lor şi puteau fi de faţă la audieri, întrucât a fost pus la dispoziţia acestora un număr de telefon.

În legătură cu autocarele care au fost trimise în faţa sediului Liceului „Dimitrie Bolintineanu”, Staicu a spus că acestea au fost doar pentru a uşura deplasarea celor care au spus că pot da declaraţii vineri.

„Toţi cei prezenţi la Poliţia Capitalei sunt elevi care au dorit să fie audiaţi, s-a renunţat la transport cu autobuze şi s-a deplasat fiecare cum a putut”, a precizat Staicu.

El a mai spus că unii dintre elevii audiaţi vineri au venit însoţiţi de avocaţi, alţii de către părinţi.

De asemenea, procurorii de la Parchetul Tribunalului Bucureşti şi poliţiştii au ridicat vineri de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” înscrisuri şi obiecte în ancheta privindfrauda la bacalaureat, nefiind făcute percheziţii asupra elevilor sau profesorilor.

Examenele scrise de la bacalaureat au început luni cu proba la Limba şi literatura română.

La câteva ore după susţinerea probei la Limba română, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a anunţat că a fost schimbată Comisia de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul şi directorul adjunct ai şcolii au fost demişi, pentru presupuse fapte de corupţie.

Potrivit ISMB, au fost schimbaţi cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, 32 de profesori supraveghetori de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, directorul şi directorul adjunct ai Liceului „Dimitrie Bolintineanu, precum şi directorul Şcolii Gimnaziale nr. 178, care îndeplinea şi rolul de vicepreşedinte al comisiei din centrul de examen.

Parchetul Tribunalului Bucureşti anunţa luni că a fost începută urmărirea penală „in rem” pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susţinută la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, fiind făcute percheziţii la unitatea de învăţământ cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei.

Ulterior, procurorii au dispun începerea urmăririi penale în cazul directoarei de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, Costica Vărzaru, pentru trafic de influenţă, aceasta fiind arestată marţi, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti.

Cele mai citite

„Moment istoric!” Ambasadoarea SUA la București, despre accederea României în Programul Visa Waiver

Accederea României în Programul Visa Waiver reprezintă un pas istoric în relațiile bilaterale dintre România și Statele Unite, a declarat ambasadoarea SUA la București,...

Monica Gabor a devenit mamă pentru a două oară, alături de Mr. Pink!

Monica Gabor a devenit mamă pentru a doua oară, un eveniment care a avut loc în mare discreție în urmă cu aproximativ jumătate de...

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă