5.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum se colorează lumea

Cum se colorează lumea

Maşinile prind viaţă în toate colţurile lumii. Prin jocuri de lumini şi mişcări circulare ameţitoare, halele de producţie sunt asemenea unui carusel. Unde iau naştere aceste creaturi mecanice care imprimă atât imagini, cât şi logo-uri pe diferite obiecte? Miros de fier şi lipici pluteşte în aer. 65 de angajaţi lucrează concentraţi în echipele de construcţie. În micul orăşel Ellwangen, firma ISIMAT se ocupă cu dezvoltarea şi asamblarea maşinilor de imprimat tuburi.

Maşini de decorat tuburi pentru produse cosmetice

Atmosfera familiară se datorează devotamentului muncitorilor, care îşi dau silinţa în fabricarea produselor. Unul dintre cei mai devotaţi muncitori este Georg Utz, Screen Printing Instructor, care este fidel acestei firme de 36 de ani. Momentan, la un stand de testare, prezintă unui grup de elevi cum funcţionează unitatea de serigrafie. În încăperea în care are loc prezentarea unităţii se simte un miros înţepător de vopsea, însă atenţia este captată de priceperea expertului. Familiaritatea lui lasă impresia că şi‑ar putea îndeplini sarcina chiar şi cu ochii închişi. Gesturile şi mişcările lui denotă o strânsă legătură între el şi tehnologia maşinii de imprimat. Simplitatea dar, în acelaşi timp, complexitatea aparatului impresionează publicul tânăr. Curiozitatea tuturor poate fi observată prin atenţia sporită acordată atât maşinii, cât şi instructorului. Încăperea atrage atenţia prin diversele obiecte imprimate, tuburi, sticle, pahare, urme ale diferitelor experimente făcute in laborator. Momentul culminant al prezentării este procesul de imprimare. Logo-ul firmei apare ca prin magie pe tuburile albe, arătând perfecţiunea ansamblului de instalaţii.

În încăperea alăturată, Jochen Grabert, Flexo Printing Instructor, susţine o prezentare despre imprimarea flexografică. Tânărul de 24 de ani este relativ nou în această firmă, dar parcurge cu precizia unui expert etapele imprimării imaginilor pe tuburi. Complexitatea detaliilor tehnice conferă o senzaţie de sufocare, înlăturată de coerenţa în prezentare datorată specializării lui în acest domeniu. Unitatea tehnologică flexografică este nouă. Aici imaginile fotorealiste se formează pe suprafaţa tuburilor. Procedeul atrage privirile celor aflaţi la prezentare. În încăpere se oferă posibilitatea de a descoperi informaţii amănunţite într-un domeniu prea puţin cunoscut. Datorită acestor detalii, în încăpere se îmbină o atmosferă de interes şi stupoare. Dar nu numai standurile de testare captează privirile tinerilor curioşi, ci şi activitatea principală a firmei ISIMAT, fabricarea maşinilor de imprimat şi de decorat tuburi pentru produse cosmetice.

Primul lucru care poate fi observat intrând în hala de producţie este mulţimea de cabluri care şerpuiesc printre aparate, şi cutii depozitate haotic. Înaintând, se remarcă mese de lucru ocupate de muncitori şi platforma de bază a maşinii de imprimat tuburi. În imensa hală se fabrică noul model „Hybrid TH8130″, care permite combinarea a două modalităţi de imprimare. „Avem idei şi planuri de viitor pentru modele noi, dar, deocamdată rămânem la modelele-hibrid”, explică Harald Gavin, director International Sales & Marketing. Bătăile ritmice de ciocan făcute de un angajat, care este cufundat în munca sa, sunt estompate de muzica de radio. Această atmosferă conferă o sen¬zaţie de relaxare, senzaţie neobişnuită pentru o hală de producţie.

Utilaje exportate în întreaga lume

Din orăşelul german, unităţile tehnologice supradimensionale sunt exportate în America de Nord, Orientul Îndepărtat şi în Europa de Est şi de Vest. Transportul şi instalarea maşinilor la utilizator sunt întotdeauna o provocare: „Am livrat o maşină în America. Odată ajunsă la proprietar s-a constatat că dimensiunile ei erau mai mari decât cele ale uşii firmei respective. De aceea au fost nevoiţi să schimbe uşa”, povesteşte amuzat Harald Gavin. O altă întâmplare relatată de acesta constă în daunele materiale provocate de plasarea necorespunzătoare a maşinăriei pe puntea unui vapor în timpul unui transport. Deşi ambalată în folie, apa a reuşit să se infiltreze. Maşina a ajuns la destinaţie ruginită şi nefolositoare. „De atunci suntem foarte precauţi când vine vorba de transporturi”, mai spune Gavin.

Modelul „Hybrid TH8130″

Maşinile dezvoltate de firma ISIMAT sunt atât ecologice, cât şi economice. Dimensiunile noului model „Hybrid TH8130″ se datorează conceptului de economisire a energiei şi, implicit, a costurilor financiare prin combinarea mai multor etape de imprimare într-o singură maşină. Cel mai important aspect ecologic al unităţii priveşte economisirea energiei. Dar şi substanţele folosite în procedeul de imprimare joacă un rol important: de exemplu, se evită folosirea solvenţilor dăunători mediului înconjurător, vopselurile tradiţionale fiind înlocuite de culori pe bază de apă, care sunt în acelaşi timp şi mai ieftine. Uscarea tuburilor proaspăt imprimate se face şi ea printr‑un proces artificial, nedăunător mediului, folosind raze ultraviolete. Acest tip de uscare este de asemenea mai rapid, accelerând astfel ritmul de producţie.

În final, producţia acestor maşini păstrează conceptul de durabilitate în industria de imprimare; de aceea firma a primit susţinere financiară din partea Deutsche Bundesstiftung Umwelt (Fundaţia germană pentru ocrotirea mediului înconjurător), pentru dezvoltarea maşinii „Hybrid TH8130″.

Misiune jurnalistică în Germania

În cadrul proiectului „Mediul clădeşte poduri” vă prezentăm tema realizată de elevii Liceului Teoretic „Adam Müller-Guttenbrunn” din Arad. În perioada 16-23 octombrie 2010, elevii arădeni, coordonaţi de profesorii Martin Schwaegerl şi Gabrila Benghia, împreună cu partenerii lor de la gimnaziul Bertha von Suttner din Neu-Ulm, au participat la o zi de cercetare jurnalistică la firma ISIMAT în orăşelul Ellwangen, Germania. Firma a realizat dezvoltarea unui aparat care reuşeşte să imprime imagini fotorealistice cât şi logo-uri direct pe plasticul ambalajelor, şi toate acestea cu un consum minim de energie şi folosind culori fără solvenţi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă