0.4 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăTichetele de masă şi bonurile valorice nu vor fi impozitate

Tichetele de masă şi bonurile valorice nu vor fi impozitate

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) precizează că propunerile Codului Fiscal nu iau în calcul impozitarea tichetelor valorice, iar scutirea acordată până în prezent la impozitarea terenului de sub clădire reprezenta o excepţie de la regulă impozitării întregii suprafeţe aflate în proprietate.
Precizarea MFP vine că reacţie la informaţiile apărute în presă despre proiectul de modificare a Codului Fiscal.

Astfel, Finanţele susţin că structurile asociative ale administraţiilor publice locale au propus impozitarea terenului de sub clădire. „Menţionăm faptul că în acest moment funcţionează scutirea de la plată impozitului pe terenul de sub clădire în baza art. 257 lit a) din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal. Tratamentul de bază este impozitarea întregii suprafeţe de teren aflată în proprietate, scutirea acordată până în acest moment de Codul Fiscal fiind o excepţie de la această regulă”, se arată în comunicatul citat de ziare.com.

Un tratament fiscal similar există în Cehia, Slovenia, iar în majoritatea ţărilor europene, terenul şi clădirea se impozitează împreună, la valoarea de piaţă, aceasta fiind şi tendinţa la nivel european de impozitare a proprietăţilor.

În ce priveşte tichetele valorice, „facem precizarea că actualele propuneri de modificare ale Codului Fiscal nu prevăd modificarea tratamentului fiscal aplicabil acestora”. În conformitate cu prevederile art. 55 alin. (4) din Codul Fiscal nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile tichetele de creşă, tichetele de vacanţă acordate, tichetele de masă şi drepturile de hrană acordate de angajatori angajaţilor în conformitate cu legislaţia în vigoare, precum şi cadourile date potrivit legii.

În prezent, proiectul de modificare a Codului Fiscal este în proces de elaborare, prevederile sale fiind discutate de către reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, reprezentanţi ai firmelor de consultanţă, patronate, reprezentanţi ai administraţiilor publice locale, iar după ce vor fi sintetizate propunerile şi se va lua o decizie asupra formei finale a proiectului legii de modificare şi completare a Codului Fiscal, acesta va intra în dezbatere publică.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă